Konuyla ilgili basın açıklaması yapan işletmeci firma; Almus-Köklüce Hidroelektrik Santralleri Baraj İşletmesi sorunun kaynağını; "60 yıl önce yapılan ve büyük bir bölümü toprak olan sağ ve sol kanalların eskiliği, kanal uzunluğundan dolayı oluşan kayıp kaçak, buharlaşma ve özellikle 2022 yılına özel aşırı su tüketimi olan mısır ürünün normalden çok fazla ekimi yapılması" olarak açıklarken Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Yücel Bulut'un gündeme getirdiği hususta, şirket yetkilileri destekleyici açıklamada bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Yücel Bulut


AYNI HASSASİYETLE...

İşletmeci firma açıklamasında, "Sayın Vekilimiz Yücel Bulut’un da üzerinde hassasiyetle durduğu ve Tokatlı çiftçilerimizin sulamada yaşadığı aksaklıkları dile getiren açıklamaları, Almus baraj işletmesini yürüten şirketimizin de üzerinde hassasiyetle durduğu bir konudur. Bu nedenle Şirketimiz; Tokatlı çiftçilerimizin en doğal hakkı olan sulama suyunun bir damlasını dahi israf etmeden, etkin bir şekilde tedariği için, Tüm Kurumlarımızla koordineli olarak, bundan evvel 50 senedir olduğu gibi bundan böylede aynı hassasiyetle çalışmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

Almus-Köklüce Hidroelektrik Santralleri Baraj İşletmesi'nin konuya dair yaptığı açıklama şu şekilde:

GEREKLİ ADIMLARIN ATILMASI GEREKLİLİĞİ VURGULANMIŞTIR

“Sayın Vekilimiz Yücel BULUT son günlerde gerek Meclis konuşması ve gerekse basın açıklamaları ile Tokatlı çiftçilerimizin sorunlarını ve sulamada yaşanan  bazı aksaklıkları dile getiren açıklamaları üzerine, yaşanan bu sorunlara çözüm amaçlı olarak Şirketimizin de sunduğu katkıların daha iyi anlaşılabilmesi ve Tokat’ın Omala-Kazova ve Turhal ovası sulama suyu teminini sağlayan İşletmelerimiz tarafından yürütülen çözüm amaçlı faaliyetlere yönelik bu basın açıklamasının yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bilindiği üzere Almus Hidroelektrik Santrali 1966 yılında, DSİ tarafından işletmeye alınarak yaklaşık 50 yıldır işletilmekle birlikte, Ataköy ve Köklüce Hidroelektrik Santralleri 1988 yılında DSİ tarafından işletmeye alınmış ve Elektrik Üretim A.Ş tarafından 2017 yılına kadar Devletimiz tarafından işletilmiştir. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla Ataköy HES 2008 Yılında, Almus ve Köklüce HES’ler ise 2017 yılında 49 yıllığına İşletme Hakkı devir yöntemiyle özelleştirilmiştir. Söz konusu HES’ler 2017’den itibaren Devletimizin İlgili Kurumlarının denetim ve koordinasyonunda Şirketimiz tarafından işletilmeye devam etmektedir.

KAPALI SU KANALI SİSTEMİNE GEÇİLMELİ

Yaklaşık 50 yıldır hem devlet eliyle, hem de 2017 den itibaren Özel sektör eliyle sorunsuz olarak su temini sağladığımız Tokat’ın Omala-Kazova ve Turhal ovası sulamalarına, su veren Gümenek regülatöründe kanallar taşacak seviyede sulamaya su verilirken ve fazla gelen sular da dere yatağına taşarken dahi, bazı aksaklıkların oluşması, Sayın Vekilimizin de gündemine gelerek çiftçilerimizin yaşadığı sorunun çözümü adına gerekli adımların atılması gerekliliği vurgulanmıştır.

Söz konusu Sulama kanallarının sonlarında bulunan bazı köylere su ulaşamamasının sebebi, yaptığımız araştırmalarda, Gerek DSİ İl Müdürümüzden aldığımız bilgiler ve gerekse Sulama Birlik Başkanımızdan aldığımız bilgilere göre yaklaşık 60 yıl önce yapılan ve büyük bir bölümü toprak olan sağ ve sol kanalların eskiliği, kanal uzunluğundan dolayı oluşan kayıp kaçak, buharlaşma ve özellikle 2022 yılına özel aşırı su tüketimi olan mısır ürünün normalden çok fazla ekimi yapıldığı tespit edilmiştir. Hal böyleyken dahi İşletme sorumluluğumuzda bulunan Tokat sulamalarında, Tokatlı çiftçilerimizin sorun yaşamaması adına, DSİ İl Müdürümüzle koordineli olarak yaşanan olumsuzlukların giderilmesi için çalışmalar yapılarak, sulamanın rahatlatılması için, kanallarda hava payı dahi bırakılmadan Gümenek regülatörüne su tedariği İşletmemiz tarafından sağlanmıştır. An itibariyle de tüm sulama kanalları tam dolu kapasite  çalışmakta ve Gümenek regülatöründe ortadan dere yatağına taşma devam etmektedir.

VEKİLİMİZ YÜCEL BULUT'UN DEDİĞİ GİBİ AYNI HASSASİYETLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yaşanan bu aksaklıkların köklü çözüme kavuşturulması, DSİ kayıtlarına göre 20.485 hektar net sulama alanına sahip olan, Tokat’ın Omala-Kazova ve Turhal ovalarının sulama ihtiyacını sağlayan kanalların kapalı sisteme geçirilmesidir. Zaten Sayın Tokat Milletvekillerimizin girişimleri ile Sayın Cumhurbaşkanımız 26.03.2022 tarihinde Tokat ziyaretinde çiftçilerle yapmış olduğu toplantıda bir muhtarımızın sorusuyla konu gündeme gelmiş, Sayın Cumhurbaşkanımız da Kazova sulamasında kayıp kaçağın ve buharlaşmanın fazla olduğunu, süratle kapalı ve basınçlı sisteme geçirilerek suyun daha tasarruflu kullanılacağını ifade ederek ilgili birimlere talimat vermişlerdir.

Tüm bu nedenlerle Sayın Vekilimiz Yücel BULUT’un da üzerinde hassasiyetle durduğu ve Tokatlı çiftçilerimizin sulamada yaşadığı aksaklıkları dile getiren açıklamaları, Almus baraj işletmesini yürüten Şirketimizin de üzerinde hassasiyetle durduğu bir konudur. Bu nedenle Şirketimiz; Tokatlı çiftçilerimizin en doğal hakkı olan sulama suyunun bir damlasını dahi israf etmeden, etkin bir şekilde tedariği için, Tüm Kurumlarımızla koordineli olarak, bundan evvel 50 senedir olduğu gibi bundan böylede aynı hassasiyetle çalışmaya devam edecektir.”

Editör: Haber Merkezi