Türk Dünyasını oluşturan kardeş ülkelerle ilişkilerimiz Türkiye’nin önderliğinde günden güne güçleniyor. Önce Azerbaycan’ın sonra Kazakistan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konsey Toplantısı’nda çok somut iş birliği kararları alınmıştı. Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) 8. Zirvesi de 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da yapılacak.

Türk Dünyası 2040 Vizyonu’nda yer alan yeni hedef ve girişimler Türk Dünyasını gerçekten güçlü kılacaktır. Türk Dünyasının bu birlikteliği, iş birliği için sürekli yan yana gelmesi elbette birilerine rahatsızlık vermektedir. Mesela 30 yıldır Ermeni işgali altındaki Karabağ’ın Azerbaycan- Türkiye dayanışmasıyla işgalden kurtarılması tüm Türk dünyası adına bir zafer getirmişti. Bununla beraber Türkiye’nin Orta Asya’ya açılan kapısının Nahçıvan Koridoru’nun olması en başta sözde Müslüman ülke İran’ı rahatsız etmiştir. Sınırları içinde 35 milyon Türk’ün varlığını barındıran İran kendince kaygılı ve tedirgindir. Türk dünyasını oluşturan ülkelerin iş birliğini artırarak devam ettirmesi İran’a âdeta kâbus olmaktadır. O yüzden sürekli Ermenilerin safını tutmakta, her türlü iş birliğini yapmaktadır. İran’ın 1 Ekim’de Azerbaycan sınırında geniş çaplı bir tatbikat başlatması ve Ermenistan’la son günlerde daha samimi pozlar vermesi şüphelerimizi diri tutmamıza vesile oluyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Litvanya Ermeni Topluluğu’nun toplantısında yaptığı konuşmada “İran ile ilişkilerimiz ve ittifakımız bizim için çok önemli. 1990’lı yıllarda çok zor durumdaydık ve İran bize yardım etti. Onların yardımı olmasaydı yenilebilirdik. Bu iyilikleri unutulamaz, İran’a minnettarız” sözleri, Ermeni-İran ilişkisinde ortak düşmanın Azerbaycan olduğunun itirafıdır. Paşinyan bu sözleri söylerken, İran ve Ermenistan dışişleri bakanları ittifaklarını güçlendirmek için Tahran’da bir araya geliyordu. Bu hazırlıkların, bu hatırlatmaların yegâne sebebi önümüzdeki günlere yönelik gerçekleştirilmesi planlanan bir çamurluğun hazırlığıdır. Türk dünyasının güçlenmesi, sürekli iş birliği içinde olması, sürekli projeler üzerinde planlar yapması böyle birliktelikleri harekete geçirmektedir. Hristiyan Ermeni-Müslüman İran birleşiyor, Müslüman Azerbaycan’ı hedef alıyor… Şu garabete bakar mısınız?

Türk dünyası iş birliğini artırdıkça düşmanlar da bu birlikteliği zaafa uğratmak için her yola başvuracaktır. Ama Türk dünyası bir ve beraber olursa da hiçbir düşman güç etki edemeyecektir. İran bu Ermeni sevdası yüzünden bünyesindeki 35 milyon Güney Azerbaycan Türk’ünü tahrik etmektedir. 35 milyon Türk olduğu yerde zıplasa İran’da zelzele olur. İran kurnazlık peşinde ama cahilliği onun felaketi olabilir.

Editör: Haber Merkezi