Et ve Süt Kurumunca büyükbaş karkas et alım fiyatlarında kilogram başına 2 liralık artış yapıldı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç: "Üreticimiz bir an önce kesim yapılarak hayvanlarını satmak istiyor. Alım fiyatındaki 2 liralık artış, beklentilerin altında kalsa da üreticimizi mutlu etti, dedi.

Et ve Süt Kurumunca (ESK) büyükbaş karkas et alım fiyatlarında kilogram başına 2 liralık artışa gidildi.

ESK tarafından büyükbaş hayvan alım fiyatları güncellenirken, tüm randıman gruplarında, karkas et alım fiyatlarında da artış gerçekleştirildi.

Böylece, büyükbaş karkas et alış fiyatlarında kilogram başına 2 lira artış yapıldı. Alış fiyatı, ithal hayvanda kilogram başına 29 liradan 31 liraya, yerli hayvandaysa 30 liradan 32 liraya çıkarıldı.

ESK'nin kararında, hem maliyetlerdeki gelişmeleri hem de üreticinin isteğini dikkate aldığı bildirildi.

Konuya dair olarak AA muhabirine değerlendirmede bulunan TürkiyeKırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üreticinin bir an önce kesim yapılarak hayvanlarını satmak istediğini belirterek, alım fiyatındaki 2 liralık artışın, beklentilerinin altında kalsa da kendilerini mutlu ettiğini ifade etti.

Tunç, üreticiler olarak alım fiyatlarında kilogram başına 5 lira artış istediklerini dile getirerek, "Yem maliyetlerimizi karşılayamıyoruz. Gelirimiz maliyetlerin altında kaldığı için üretim önemli oranda azaldı. Kurdaki gelişmeler ile yem fiyatlarındaki artışlar bizi ciddi olarak zorladı. Böyle devam ederse insanlar üretimden çekilecek." dedi.

Üreticilerin, Merkez Bankasının faiz indirimi kararı sonrasında banka faizlerinin düşmesi durumunda rahatlayacaklarına işaret eden Tunç, "Üreticilerin ciddi kredi borçları var. Kur ve faizlerdeki gelişmeler üreticinin bütün hesaplarını alt üst etmişti. Faiz kararının piyasaya pozitif yansıyacağını ve faizlerin düşeceğini düşünüyorum. Et Süt Kurumu'nun kararı da üreticiyi bir nebze rahatlatacak." şeklinde konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi