Deyimler bir durumu ve bir olayı pekiştirme amacı ile kullanılan ve hatta gerçekçi örnekleri ile durumun daha iyi anlaşılmasını sağlayan cümle yapılarıdır. Deyimler atasözlerinden farklı olarak mecaz anlamlar ile doldurulmuş olup, kalıplaşmış sözler olarak karşımıza çıkmakta.

Ete kemiğe bürünmek “Canlanma” anlamını içerdiği gibi “Bir kişinin canlanması, miskinliğinden kurtulması ve/veya gerçek manada hayata dönmesi” anlamında kullanılabilmekte. Özellikle hasta bireyler için kullanılabilecek olan ete kemiğe bürünme deyimi, kişinin etten kemikten ayrılan yapısından ve/veya bir deri bir kemik kalmış olan yapısından kurtulması anlamlarına gelebilmekte.

Söz konusu deyim her ne kadar bürünmek kullanımı ile karşımıza çıkıyor olsa da kimi kullanımlarda “dönüştürmek” kullanımları ile de karşımıza çıkabilmekte. Özellikle ete kemiğe bürünmek deyimini cümle içinde kullandığımızda ortaya çıkan anlamların deyimi, anlamı ile birlikte daha iyi anlamamızı sağladığı ortada.

Ete Kemiğe Bürünmek Deyiminin Anlamı ve Kullanım Alanları

Deyimlerin mecaz anlamlar içerdiğini ve kullanım alanlarına göre kimi zaman aslından farklı anlamlara çıkabildiği bilinmekte. Özellikle mecaz anlamı ve sarkastik yapısı ile dilimize oturmaları günümüzdeki konuşma sitilinin oluşmasında büyük önem taşımakta.

Ete Kemiğe Bürünmek Deyiminin Anlamı

Genel yapıda düşünülecek olursa söz konusu deyimin aynı anlamlara çıkan ancak farklı şekilde yorumlanmış birden fazla anlamı bulunuyor. Bunlara genel olarak bakacak olursak;

·         Canlanma anlamı,

·         Kişinin hastalığından kurtularak kendine gelişi,

·         Kişinin hacimsel olarak gelişmesi ve ele gelir yapıya ulaşması,

·         Kişinin veya kullanılan şeyin bir önceki yapısından uzaklaşarak daha iyi bir hâl alması,

·         Elle tutulur olması,

·         Kavranabilir olması.

Daha çok sağlıksız durumdan sağlıklı duruma geçme anlamı ile kullanıldığı da görülebilmekte. Bu nedenle ete kemiğe bürünmüş olmak halk arasında kullanıldığında iyi haber anlamına gelebilmekte.

Ete Kemiğe Bürünmek TDK Anlamı

TDK’ye göre “Ete kemiğe bürünme” deyimi farklı anlamlara sahiptir. Kemik kaslarının büyümesi ve kullanılan kişinin hacimlenmesi anlamlarını taşıyan deyim, daha çok kişinin sağlık yönünden geliştiği anlamlarını içermektedir.

Bunların yanı sıra bir konunun en iyi şekilde anlaşılması anlamlarını ve bir durumun/şeyin her yönü ile özümsenmiş oluşunu ifade eder.

Ete Kemiğe Bürünmek Deyimi Kullanım Alanları

Ete kemiğe bürünmek deyimini farklı alanlarda ve farklı amaçlarda kullanmak mümkün ancak, deyimin kullanımının daha da oturabilmesi için bazı örnekler ile deyim kullanım alanlarını göstermek en iyisi olacaktır.

·         Mimar projedeki tüm ayrıntıları düşünerek, binanın mimarisini ete kemiğe büründürdü.

·         Tarih profesörü, dersinde her bir detayı anlatırken geçmişte olanları ete kemiğe bürünmüş şekilde anlatıyor.

·         Yıllarca sektörün içinde olan birisi olarak, pazar araştırması konusunda ete kemiğe bürünmüş ve alanında uzman olmuş birisiyim.

·         Kalp krizinden sonra süreci ete kemiğe bürünmüş şekilde yaşadı.

Gibi kullanımlar ile deyimi günlük hayatta da kullanmak mümkündür.

Benzer Kültürel İfadeler ve Karşılaştırmalar

Ete kemiğe bürünme deyiminin anlamını en iyi şekilde anlayabilmek için başka kültürlerdeki anlamlarına bakmak ve kullanımlarına bakmak en doğrusu olacaktır. Ete kemiğe bürünmek bir deyim olduğu için farklı kültürlerde tam olarak aynı anlamlara ulaşılamamakta ancak ortalama anlamlar şu şekilde;

İngilizce; “to know something backwards and forwards”

Almanca: “etwas in- und auswendig kennen”

Fransızca: “connaître quelque chose sur le bout des doigts”

Gibi ifadeler ete kemiğe bürünmek deyimindeki anlamları taşımakta. Her biri ete kemiğe bürünmek deyiminden farklı olsalar da aynı anlamlara çıkabilmektedirler.

Kaynak: Haber Merkezi