"Eurovision 2019 şarkı yarışması birincisi kim oldu?" sorularına yanıt aramadan önce bu yarışmanın yapıldığı ülke olarak karşı Filistin Protestoları ile gündeme geldiğini hatırlatmak isteriz.

Madonna İsrail'deki Eurovision finaline Filistin bayrağıyla damga vurdu

İsrail'deki Eurovision Şarkı Yarışması'nda sahne alan dünyaca ünlü şarkıcı Madonna'nın dansçılarından birisi üzerinde Filistin bayrağı bulunan kostümle sahneye çıktı.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de düzenlenen 64. Eurovision Şarkı Yarışması'na, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın verdiği mini konser sırasında ünlü şarkıcıya eşlik eden dansçılardan birinin kostümünün arkasında yer alan Filistin bayrağıyla sahneye çıkması damgasını vurdu.

Madonna, dünyanın dört bir tarafından yapılan boykot çağrılarına rağmen sahne aldığı Tel Aviv'deki Eurovision finalinde oylama öncesi 2 şarkı seslendirdi.

Amerikalı şarkıcının seslendirdiği "Gelecek" (Future) şarkısı sırasında sahneye el ele çıkan 2 dansçı dikkati çekti. Bu dansçıların birinin üzerindeki kostümün arkasında Filistin, diğerinde ise İsrail bayrağı yer alması adeta Eurovision finalinin önüne geçti. 

Eurovision'dan yapılan yazılı açıklamada, Madonna'nın konser öncesi yaptığı provalarda dansçıların Filistin ve İsrail bayrağı taşıyan kostümler giymediği belirtilerek, "Eurovision Şarkı Yarışması siyasi bir etkinlik değildir ve bu konuda Madonna bilgilendirilmişti." ifadesine yer verildi.

İzlanda'yı temsil eden grup Filistin bayraklı atkı açtı
Tel Aviv'deki finale damgasını vuran bir başka hareket de İzlanda'yı "Hatrio mun sigar" şarkısıyla temsil eden Hatari grubundan geldi. Puanlar dağıtılırken ekrana gelen Hatari grubunun üyeleri ellerindeki Filistin bayraklı atkıları açarak zafer işareti yaptı.

Hatari grubunun Filistin bayraklı atkı açmasına yönelik Eurovision'dan henüz bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan 64. Eurovision Şarkı Yarışması finalinde 26 ülke sahne aldı. Yapılan oylamanın ardından Eurovision'da "Arcade" isimli şarkıyla Hollanda adına yarışan Duncan Laurence 492 puan alarak yarışmayı kazandı. 

Yarışmanın bu yıl İsrail’de yapılıyor olması, çok sayıda boykot çağrısını beraberinde getirdi. İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine dikkat çekmek isteyen bir grup aktivist, yarışmaya alternatif bir etkinlik organize etti.

Eurovision'u Hollanda kazandı
İsrail'de düzenlenen 64. Eurovision Şarkı Yarışması finalinde 26 ülke sahne aldı. Yapılan oylamanın ardından Eurovision'da "Arcade" isimli şarkıyla Hollanda adına yarışan Duncan Laurence 492 puan alarak yarışmayı kazandı. Yarışmada İtalya ikinci, Rusya üçüncü olurken ev sahibi İsrail ise 23. oldu. 

Eurovision Şarkı Yarışması'nda performansları puanlayan 41 ülkeyle yapılan bağlantılar ve oylama sona erdi. Yarışmanın galibi Duncan Laurence'ın seslendirdiği Arcade şarkısı ile Hollanda oldu.

Yarışmaya damgayı puanlar dağıtılırken "Filistin" yazılı bayrak açan İzlanda vurdu.

Her yıl onlarca ülkenin katıldığı ve dünya üzerinde milyonlarca seyircinin takip ettiği Eurovision Şarkı Yarışması’nın finalinde 26 ülke sahne aldı. Performansların tamamlanmasının ardından izleyiciler için başlayan oylama işlemi bitti.

Oylamalar sürerken final programında sahneye Madonna çıktı. Madonna, popüler şarkısı 'Like A Prayer'ı görkemli bir kareografi eşliğinde seslendirdi. Madonna'nın dansçısının arkasındaki Filistin bayrağı dikkat çekti.

2019'un en genç katılımcısı 16 yaşındaki ZENA Beyaz Rusya adına "Like it" isimli şarkısı ve dans performansını sergiledi.

Eurovision Şarkı Yarışması'nda favori gösterilen Hollanda'dan Duncan Laurence şarkısı Arcade ile sahne aldı.

Bu yıl 64’üncüsü düzenlenen yarışma İsrail’in başkenti Tel Aviv'de yapılıyor. Madonna’nın da sahne alacağı final programında 26 ülkenin sanatçıları birbiriyle yarıştı.

Finale katılan ülkeleri, iki yarı finalde üst tura çıkmaya hak kazanan 10’ar ülkenin yanı sıra her sene doğrudan katılma hakkına sahip beş ülke (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, İspanya) ve ev sahibi İsrail oluşturdu.

Etkinlik, geçen yıl yarışmayı kazanan İsrailli şarkıcı Netta Barzilai’nin performansıyla açıldı.

Diğer yandan yarışmanın bu yıl İsrail’de yapılıyor olması, çok sayıda boykot çağrısını beraberinde getirdi. İsrail'in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerine dikkat çekmek isteyen bir grup aktivist, yarışmaya alternatif bir etkinlik organize etti.


Finale katılan ülkeler sırasıyla:

  1. Malta –Chameleon şarkısıyla Michela
  2. Arnavutluk - Ktheju tokës şarkısıyla Jonida Maliqi
  3. Çekya - Friend of a Friend şarkısıyla Lake Malawi
  4. Almanya - Sister şarkısıyla S!sters
  5. Rusya - Scream şarkısıyla Sergey Lazarev
  6. Danimarka - Love Is Forever şarkısıyla Leonora
  7. San Marino - Say Na Na Na şarkısıyla Serhat
  8. Kuzey Makedonya - Proud şarkısıyla Tamara Todevska
  9. İsveç - Too Late For Love şarkısıyla John Lundvik
  10. Slovenya - Sebi şarkısıyla Zala Kralj & Gašper Šantl
  11. Kıbrıs - Replay şarkısıyla Tamta
  12. Hollanda - Arcade şarkısıyla Duncan Laurence
  13. Yunanistan - Better Love şarkısıyla Katerine Duska
  14. İsrail - Home şarkısıyla Kobi Marimi
  15. Norveç - Spirit In The Sky şarkısıyla KEiiNO
  16. Birleşik Krallık - Bigger Than Us şarkısıyla Michael Rice
  17. İzlanda - Hatrið mun sigra şarkısıyla Hatari
  18. Estonya - Storm şarkısıyla Victor Crone
  19. Belarus - Like It şarkısıyla ZENA
  20. Azerbaycan - Truth şarkısıyla Chingiz
  21. Fransa - Roi şarkısıyla Bilal Hassani
  22. İtalya - Soldi şarkısıyla Mahmood
  23. Sırbistan - Kruna şarkısıyla Nevena Božović
  24. İsviçre - She Got Me şarkısıyla Luca Hänni
  25. Avustralya - Zero Gravity şarkısıyla Kate Miller-Heidke
  26. İspanya - Miki with La Venda

 

Eurovision Şarkı Yarışması’nın 64’üncü finali cumartesi akşam Türkiye saati ile 22.00’da başlamıştı.

İşte ülkelerin Eurovision 2019 şarkı performanlarına göre aldıkları oylar ve sıralaması:

1) Hollanda 492
2) İtalya 465
3) Rusya 369
4) İsviçre 360
5) Norveç 338
6) İsveç 332
7) Azerbaycan 297
8) Makedonya 295
9) Avustralya 285
10) İzlanda 234
11) Çekya 157
12) Danimarka 120
13) Slovenya 105
14) Fransa 105
15) Kıbrıs Rum Kesimi 101
16) Malta 95
17) Sırbistan 92
18) Arnavutluk 90
19) Estonya 86
20) San Marino 81
21) Yunanistan 71
22) İspanya 60
23) İsrail 47
24) Almanya 32
25) Belarus 31
26) United Kingdom 16

EUROVİSİON 2019 BİRİNCİSİ DUNCAN LAURENCE KİMDİR?

Duncan de Moor bilinen adıyla Duncan Laurence, Hollandalı şarkıcıdır. Duncan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil etti. Laurence müzik kariyerine Tilburg Rock Akademisi'nde başladı ve birçok okul grubunda çaldı.

Duncan de Moor bilinen adıyla Duncan Laurence, Hollandalı şarkıcıdır. Duncan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil etti. Laurence müzik kariyerine Tilburg Rock Akademisi'nde başladı ve birçok okul grubunda çaldı.

Editör: Haber Merkezi