Sofralarınızda sık sık kullandığınız, misafirlerinize ikramda bulunduğunuz ve dışarıda yemeye alışık olduğunuz çiğ köfteyi  evde de hiç zorlanmadan yapabilirsiniz. Peki, Evde çiğ köfte nasıl yapılır? İşte en kolay en pratik etli- etsiz çiğ köfte tarifi…

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

Yarım kilo ince bulgur

2 adet kuru soğan ( robot ve blender yardımı ile)

2 diş sarımsak

3 yemek kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı biber salçası

3 yemek kaşığı sıvı yağ

3 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı pul biber

2 tatlı kaşığı toz biber

Yarım yemek kaşığı acı isot

1 Demet Maydanoz

 YAPILIŞI;

Çiğköfte hazırlamak için özel olarak satılan çiğköfte tepsisinin olmasına gerek yok. Normal bir tepsi içine bulguru ve salçayı ilave ederek güzelce yoğurun. Yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurun sonra yavaş yavaş su ilave ederek yoğurmaya devam edin.

Bulgur içerisine çok fazla su ilave ederseniz bulgurlar şişerek istediğiniz sonucu alamayacaksınız.(su ilave ederken buna dikkat etmelisiniz)
Bulgurlar salçanın rengini aldıktan sonra içerisine tuz , pul biber, maydanoz,sıvı yağ , isot ve biber salçasını ilave edin sonra karıştırarak yoğurun.
Bulgur kurursa eğer az miktarda su ile yumuşatabilirsiniz. Yoğurma işlemi sizi yoracağı için yavaş bir şekilde yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
Bulgurlar iyice kıvam tuttuktan sonra içine maydanoz ve soğanı ilave edin.

Çiğköfteyi içinde bulunan soğanlar kaybolana kadar yoğurun. Hazır hale geldiğinde ise küçük parçalar kopartarak avuç içiniz ile sıkarak servis tabağına dizebilirsiniz.

ETLİ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

5 su bardağı bulgur,

500 gram % 100 yağsız kuzu eti,

(mümkünse elle dövülmüş veya 2 kez kıyılmış)

7 yemek kaşığı isot,

1 tatlı kaşığı tuz,

1 tatlı kaşığı karabiber,
1 adet küçük kuru soğan,

7-9 adet yeşil soğan,
3 diş sarımsak,
1 demet maydanoz,
2 tatlı kaşığı salça,

1 adet taze sıkılmış limon.

1 çay kaşığı saf zeytin yağı

 ÇİĞ KÖFTE YAPILIŞI:

Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğrayın ve kenara alın.Ardından bir tepsiye tuz, kuru isot, kara biber, salça, et, 1 adet ceviz içi (dövülmüş), çekilmiş kuru soğan ve sarımsak ekleyerek yavaş yavaş yoğurun.

Yoğurma esnasında çiğköftelik bulgur yavaş yavaş ilave ederek yoğurma işlemine devam edin.Yoğrulma işlemi esnasında çok (3 yemek kaşığı dolusu) az su ekleyerek yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun.Daha sonra bir çay kaşığı saf zeytin yağı ekleyin.
Kıvam alana kadar yoğurun sonra sıkılan taze limon suyu ilave edin.
Çiğ köftenin bulguru çok az diri halde iken yoğrulma işlemini sonlandırın.
Önceden hazırlanmış maydanoz ve yeşil soğan karışımı ilave edilerek iyice karıştırın ve şekillendirme işlemini yaparak servis tabağına dizin.

AFİYET OLSUN…

 

Editör: Haber Merkezi