Hem sokağa daha az çıkmak hem de sofralarında kendi pişirdiği sağlıklı ekmeği tüketmek isteyenler son günlerde “Evde ekmek nasıl yapılır, hangi malzemeler gereklidir?” araştırması yapıyor. Haberimizde, Lezzetli ve pratik ev ekmeği tarifini okurlarımızla paylaşıyoruz…

LEZZETLİ VE PRATİK EV EKMEĞİ TARİFİ

MALZEMELER NELER?

  • 2 su bardağı un

  • 1 tatlı kaşığı kuru maya

  • 1 su bardağı su

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı şeker

  • Ilık su

 NASIL YAPILIR?

Unu eleyerek yoğurma kabına koyun. Tuz, şeker ve mayayı da ekleyip karıştırın. Unun ortasını havuz gibi açıp buraya ılık suyu yavaş yavaş ekleyin.

Unu elinizle ortaya doğru toparlayarak hamuru yoğurun. Tezgahınızın yüzeyini unlayın ve yoğurma kabında toparlanan hamuru tezgaha alın.

Hamurun üstü gerginleşene kadar yoğurduktan sonra üzerini ıslak bezle örtün ve sıcak bir ortamda mayalanması için yaklaşık 1 saat dinlendirin.

Mayalanan hamuru istediğiniz gibi şekillendirerek yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsinize dizin. İsterseniz üzerine susam veya çörek otu serperek süsleyin.

180 – 200 dereceye ayarladığınız fırına henüz soğukken tepsinizi yerleştirin. Ekmek kokusu gelene kadar ve üzeri yeterince kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...

EV EKMEĞİNİN FAYDALARI

Evde üretilen beyaz ekmekler normal şartlarda, pek çok vitamin içermektedir. Ancak fabrikasyon usulü üretilen beyaz ekmekler birçok işleme tabi tutulduğu için içerdiği besinleri kaybetmektedir.

BESİN BAKIMINDAN ZENGİNDİR

Normal şartlarda evde üretilen beyaz ekmekler birçok vitamin bulunmaktadır. Ancak, piyasada yapılan birçok beyaz ekmek işlemden geçirildiği için bu besin bileşenlerinin büyük bir kısmını içermeyebilmektedir.

TOKLUK HİSSİ VERİR

İçerdiği yüksek karbonhidrat değerleri sayesinde yemeklerin yanında tokluk hissi verdiği için tercih edilir.

ENERJİ VERİR

Uygun ve sağlıklı bir şekilde üretilmiş ekmek yine aynı şekilde yeterli seviyede tüketildiği zaman insana enerji sağlayan önemli bir besindir.

 

 

Editör: Haber Merkezi