Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat, sosyal paylaşım platformu Facebook’un gelecek yıl piyasaya süreceğini duyurduğu ve yoğun eleştirilerin hedefi olan kripto para birimi “libra”ya ilişkin değerlendirmede bulundu.

2020’DE PİYASADA

Facebook’un 2020 yılında piyasaya süreceğini duyurduğu kripto para libranın yanında, “Calibra” adı verilen dijital bir cüzdanı da kullanıma sunacağını ifade eden Polat, kripto para birimi ve dijital cüzdanın, Facebook Messenger, WhatsApp ya da Calibra’nın kendi cep telefonu yazılımı üzerinden kullanılabileceğini söyledi. Libranın mastercard ve visa gibi ödeme sistemleri tarafından da destekleneceğine işaret eden Polat, Facebook kullanıcılarına sunulacak hizmetle tasarruf, harcama ve para transferi yapabilmesinin amaçlandığını da bildirdi.

AKILLI KONTRAT

Polat, “libra rezerv”, “libra blok zincir” ve “libra konsorsiyum” unsurlarından oluşan libranın ekosistemine ilişkin şu bilgileri verdi: “Hazine görevini üstlenecek libra rezerv, kripto paranın hangi varlıklardan oluşan bir sepete endeksleneceği, ne kadar paranın ne zaman dolaşıma sokulacağı ve dolaşımdan kaldırılacağından sorumlu olacak. Libra başta Facebook, Instagram, WhatsApp gibi platformlara eklemlenerek, buralardan kişi veya kurumlar arasında yapılacak para transferleri, akıllı kontratlar üzerinden gerçekleştirilecek alışveriş veya satın almalar ile işlem kayıtlarının gayri merkezi biçimde tutulması için kullanılacak ana omurga olacak” dedi.

‘KRİPTO PARALARIN TARİHİNDE MİLAT’

Libranın yaratacağı riskleri algılayan devletlerin, çeşitli yaptırım ve yasaklar getirebileceğini belirten Polat, libra duyurusunun yapıldığı gün, ABD Senatosu Finans Komitesi Başkanı Maxine Waters’ın, söz konusu kripto para biriminin, doların gücünü zayıflatacağı kuşkuları nedeniyle Facebook’un projeyi durdurmasını ve senatoda ifadeye çağrılmasını talep ettiğini hatırlattı.

Editör: Haber Merkezi