Uzun zamandır beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısı bugün gerçekleştirildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılan toplantıda faizleri düşürme kararı çıktı. Alınan karara göre; politika faizi 100 baz puanlık indirimle yüzde 18'e düşürüldü. Peki, Faiz indirimi ne anlama geliyor ve politika faizi nedir? İşte detaylar...

Merkez Bankası eylül ayı faiz kararını açıkladı. TCMB, Para Politikası Kurulu politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Böylece TCMB, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlık döneminde ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Faiz kararı sonrası döviz kurları yukarı yönlü bir seyir hakim olurken piyasaların genel olarak nasıl bir tepki vereceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

100 BAZ FAİZ İNDİRİMİ NE ANLAMA GELİYOR?

TMCB’nin tanımıyla baz puan, faiz oranlarındaki değişimi ifade eden bir ölçüm birimidir. Virgülden sonraki dördüncü haneye karşılık gelir (0,0001). Diğer bir deyişle 100 baz puanlık değişim %1’lik değişime karşılık gelmektedir.

POLİTİKA FAİZİ NEDİR?

MB'nin faiz kararı sonrası politika faizinin ne olduğu araştırılıyor. 

Merkez bankalarının resmi faiz oranları yoluyla para arzı ve kısa vadeli faiz oranları üzerinde kontrol yeteneği vardır. Merkez bankaları, bankaların ihtiyaç duyduğu likiditeyi sağlamak için bankalara verdiği kısa vadeli borçların ve fazla likiditeyi çekmek amacıyla yaptığı borçlanmanın faiz oranlarını kendisi belirler.

Merkez bankaları bu faiz oranını belirleyerek iktisadi faaliyet ve fiyatlar genel seviyesini etkilemeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle bu faiz oranına politika faiz oranı denilmektedir.

Editör: Haber Merkezi