23 Ekim 2024
weather
14°
Twitter
Facebook
Instagram
Türkgün Faydalı Bilgiler Elektrik Süpürgesi Motorunun Yandığı Nasıl Anlaşılır?

Elektrik Süpürgesi Motorunun Yandığı Nasıl Anlaşılır?

Elektrik süpürgesi motorunun yanması, son derece sık karşılaşılan ve can sıkıcı bir durumdur. Orijinal süpürge motorlarının oldukça pahalı olması sebebiyle motor değişim ücretleri, süpürgenin marka ve modeline de bağlı olmakla birlikte genellikle yüksektir. Bu nedenle süpürgenizi kullanırken olabildiğince dikkatli hareket etmeniz önerilir. Peki, elektrik süpürgesi motorunun yandığı nasıl anlaşılır? Süpürge motorları neden yanar?

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Elektrik Süpürgesi Motorunun Yandığı Nasıl Anlaşılır?

Motor yanması sorunu, yeni aldığınız süpürgelerde bile genellikle kullanıcı hatasına bağlı olarak meydana gelebilen ciddi problemlerden biridir. Süpürge motorunun içerisinde biriken kirler, zamanla motoru sıkıştırır ve çalışma performansını olumsuz yönde etkiler. Bu durumda motorun pervane kısmında takılma gibi sorunların meydana gelmesine bağlı olarak zaman içerisinde yanma problemi ortaya çıkar.

Motor değişimi sürecinde orijinal parça kullanılması tavsiye edilir. Aksi takdirde süpürgenizin motor ile uyumlu şekilde çalışmasının önünde çeşitli engeller meydana gelebilir. Bu durum, süpürgenizden günlük kullanım esnasında yeterince verim alamamanıza sebebiyet verebilir. Peki, elektrik süpürgesi motorunun yandığını gösteren belirtiler nelerdir? Süpürge motorunun yanma sebepleri ile ilgili önemli ayrıntılar, yazımızın devamında sizlerle...

  1. Elektrik Süpürgesi Motoru Yandığında Neler Olur?

Elektrikli ev aletlerindeki motor arızalarının kesinlikle hafife alınmaması gerekir. Süpürgenizin motorunun yandığını düşünüyorsanız derhal yetkili servise başvurmanız tavsiye edilir. Aksi takdirde süpürgeyi çalıştırdığınızda motorda patlamalar, kıvılcımlar veya elektrik kaçakları meydana gelebilir. Bu durumda hem can güvenliğiniz tehlike altına girebilir hem de evinizde yangın çıkabilir.

Motor değişimi yapılırken süpürgenin diğer parçalarının da temizlenmesi gerekir. Aksi takdirde süpürgedeki tozlar, yeni motorun da kısa sürede yanmasına yol açabilir. Değiştirilen süpürge motorlarının ortalama 6 ay içerisinde tekrar aynı sıkıntıyı oluşturarak yanmasının en temel sebeplerinden biri de bu durumdur. Dolayısıyla süpürgenizi motor değişimi için servise götürdüğünüzde mutlaka diğer kısımlarının da temizlenmesini talep edin.

  1. Süpürge Motorunun Yanması Durumunda Nasıl Sesler Duyulur?

Elektrikli süpürge motorları, yanma sinyallerini belirgin biçimde gösterir. Yanma öncesindeki süreçte ilk olarak süpürgenin sesinde bazı değişimler meydana gelir. Normalden çok daha sesli bir şekilde çalışmaya başlayan süpürge, bazen çalışır vaziyetteyken kendiliğinden durabilir. Başlat butonuna basmanıza rağmen bir türlü çalışmayabilir veya geç çalışabilir. Bunlar, süpürgenizin motoru açısından önemli problemlerin varlığına işaret edebilir. Bu tip sorunlarda, motorda yaşanan sorunların yanı sıra, çok basit görünse de iç filtrelerde meydana gelen sorunlarda yaşanabilir. Örneğin, hiç filtre bakımı yapılmamış olması artık vakum etkisini yapamayan cihazın, motor arızası dışında da çalışmamasına neden olabilir.

Yukarıda belirtilen sorunlara rağmen süpürgenizi kullanmaya devam ettiğinizde ise yüksek ihtimalle belirli bir süre sonra motor yanması sorunu meydana gelir. Süpürge motorunun yanması hâlinde etrafa ciddi bir yanık kokusu yayılabilir. Bu koku, süpürgenin içerisinde çok sayıda plastik ve kumaş gibi malzemelerin bulunması sebebiyle genellikle motor yanığına pek benzemez. Aksine plastik, kumaş veya kablo yanığı gibi bir kokuyu çağrıştırır. Bu yanık kokusu, bir anda gelip geçtiyse arıza sonrasında tamamen motorun stop ettiğini yani hiçbir şekilde çalışmadığının belirtisidir. Fakat, her güç açma – kapama işlemi yapıldığında geliyorsa, sorun motor dışında farklı elektrik aksanlarında da kısa devre veya erime / kaçak sorunu olduğunu gösterir.

Elektrik süpürgesi motorunun yanması konusu ile ilgili son bir hatırlatma yaparak yazımızı sonlandıralım:

İnce tozlar, zaman içerisinde süpürge motoruna yapışarak yanma, bozulma ve performans kaybı gibi problemlere yol açar. Bu nedenle kum, alçı, çimento, baca külü ve un gibi materyalleri süpürge ile çekmemeye özen gösterin. Çünkü özellikle de sulu süpürgelerde bu materyallerin belirli bir kısmı motor parçalarına kadar ulaşır. Küçük tanecikli yapıya sahip olmaları sebebiyle haznenin dışına saçılan maddeler, süpürgenin en önemli parçalarından biri olan motora ciddi zararlar verir.

Daha fazla içerik ve güncel haberler için hemen göz atın!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kediler Küser mi?

Kediler Küser mi?