Fed, ekonomiyi desteklemek için yeni önlemler açıkladı. Fed'den yapılan açıklamada ucu açık hazine tahvili ve ipoteğe dayalı varlık alımı yapacağı belirtildi. Fed, bu agresif adımın işsizlik ve gelir kaybını önlemek için atıldığını belirtti.

Fed başkanlarından Bullard, hafta sonu yaptığı açıklamada işsizliğin yüzde 30'a çıkabileceğini ve ekonomide yüzde 50 daralma yaşanabileceğini belirtmişti. Goldman Sachs ve JP Morgan da çift habeli daralma senaryoları çizmişti.

Fed'den yapılan açıklamada koronavirüs pandemisinin ABD ve küresel çapta olağanüstü zorluklara neden olduğu belirtilirken, "Büyük belirsizlikler sürerken ekonomimizin ciddi aksamalarla karşılaşacağı açıktır. İstihdam ve gelir kaybını engellemek, durgunluk sona erdikten sonra hızlı bir toparlanma için kamu ve özel tarafından agresif çabalar sergilenmeli." ifadeleri kullanıldı.

Fed bu hamlesiyle, daha önce 9 merkez bankasıyla açtığı swap hatlarına ek olarak piyasadaki dolar sıkışıklığına yönelik agresif bir hamle daha atmış oldu.

Almanya'nın 750 milyar euro tutarındaki teşvik kararından sonra Fed'in ucu açık varlık alımı yaparak parasal genişlemeye (QE) gideceğini açıklaması piyasalara moral verdi. Dolar endeksi 102 puanın altına gerilerken ABD vadelileri pozitife döndü. 

Dow Jones bir anda 400 puan birden atarken, küresel anlamda borsalar yükseldi. Doların değeri düştü. 1.06 altını zorlayan euro/dolar endeksi yeniden 1.08'e dayanırken, dolar/TL de 6.60 altına gevşedi. Altın fiyatı ise tekrar 1500 doların üzerine çıktı.

ABD Merkez Bankası (Fed) daha önce 700 milyar dolarlık varlık alımı ve şirketler için 300 milyar dolarlık kredi genişlemesi duyurmuştu.

Editör: Haber Merkezi