Fibromiyaljinin kesin nedeni belirsizdir. Bununla birlikte, fibromiyalji hakkında yaygın düşünce, fibromiyaljinin beyindeki merkezi ağrı işleme ile ilgili bir problem olduğunu, burada belirli bir tetikleyiciye artan hassasiyet veya ağrı algısının olabileceğini düşündürmektedir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi olası risk faktörü vardır:

  • Araba kazası gibi stresli, travmatik bir fiziksel veya duygusal olay

  • Tekrarlayan yaralanmalar

  • Romatoid artrit veya lupus gibi diğer otoimmün hastalıklar

  • Merkezi sinir sistemi (CNS) problemleri

  • Genlerimizin acı verici uyaranları nasıl işlediğimizi düzenleme şekli

Fibromiyalji de kalıtsal olabilir. Fibromiyalji ile yakın akrabaları olan kadınların, fibromiyalji yaşama riski daha yüksektir. Romatoid artrit, lupus veya spinal artrit, bilinen ankilozan spondilit olan kişilerde, diğer bazı romatizmal hastalıkları olan hastalarda olduğu gibi fibromiyalji gelişme riski daha yüksektir.

Fibromiyalji teşhisi

Fibromiyalji tanısını doğrulamak biraz zaman alabilir, çünkü semptomlar hipotiroidizm gibi diğer durumlara benzer. Fibromiyalji tanısı konmadan önce bu koşullar ekarte edilmelidir. Bu durum için herhangi bir laboratuvar testi yoktur ve bu da gecikmiş veya yanlış tanıya neden olabilir.

Amerikan Romatoloji Koleji, fibromiyaljiyi teşhis etmek için üç kriter belirlemiştir.

  • Geçen hafta boyunca ortaya çıkan ağrı ve semptomlar, tanımlanmış 19 vücut bölümünün yanı sıra yorgunluk, yetersiz uyku veya bilişsel problem seviyeleri

  • En az 3 aydır devam eden belirtiler

  • Belirtileri açıklayacak başka bir sağlık sorununun bulunmaması

Fibromiyalji diyeti

Fibromiyalji semptomlarını iyileştirmek için diyet önlemleri önerilmiştir.

Bu diyet şunları içerir:

Şekeri az olan yüksek enerjili yiyecekler: Badem, fasulye, yulaf ezmesi ve avokado gibi yiyecekler bol miktarda lif içerir, ancak ilave şeker içermez. Bunlar, gün boyunca enerjinin artmasına ve durumun bir sonucu olarak ortaya çıkan yorgunluk semptomlarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Gluteni olan yiyeceklerden kaçınmak: 2014 tarihli bir çalışma, glüten hassasiyetinin fibromiyaljiye katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Çalışma, glüten içeren gıdaların diyetten alınmasının, çölyak hastalığı olmayan hastalarda bile ağrıyı azaltabileceğini göstermiştir. Bu ayrıca iltihabı azaltmak için bir diyet planı ile bağlantılıdır.

Katkı maddesi ve eksitotoksin yememe: Bir rapor, aspartam ve monosodyum glutamat (MSG) gibi diyetlerden yapılan katkı maddelerinin kesilmesinin ağrı semptomlarını önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. Çalışmaya katılan kişilerin acılarının da, bu katkıların diyete geri koyulmasının ardından arttığı gösterilmiştir.

Daha fazla tohum ve kuruyemiş yemek: Tohumlar, kuruyemişler arasındaki doğrudan ilişkiyi ve fibromiyalji semptomlarındaki iyileşmeyi destekleyen çok az kanıt vardır. Bununla birlikte, hücre fonksiyonu için önemli olan güçlü mikro besinler ve mineraller içerdikleri bilinmektedir ve bu durum hastalığa destek olabilir.

Dengeli bir diyet ve sağlıklı kiloyu korumak: Devam eden sağlık için hayati öneme sahiptir ve bir kişinin yaşam kalitesini iyileştirebilir. Çalışmalar, hem fibromiyaljili hem de obeziteye sahip kişilerin, kilo kaybettiklerinde yaşam kalitesinde ve ağrı semptomlarında iyileşme gösterdiğini göstermiştir.

Diyetin fibromiyalji üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak diyetin şekerin düşük ve glütenin düşük olduğundan emin olunması iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Tedaviyi desteklemek için bu seçenekleri denemekte kesinlikle bir zarar yoktur.

Fibromiyalji hakkında bilgi okurken, 'hassas noktalar' terimine rastlamış olabilirsiniz. Bunlar, fibromiyaljinin en fazla acıya neden olduğu söylenen vücudun belirli bölgeleridir. Bunlar kafanın arkasını, iç dizleri ve dış dirsekleri içerir. Boyun ve omuzlarda, dış kalçalarda ve üst göğüste ağrı da artabilir.

Doktorlar, bu noktalardaki basınca nasıl tepki gösterdiklerine dayanarak fibromiyalji teşhisinde kullanılırlar. Bununla birlikte, bu durumu teşhis etmenin doğru bir yolu olarak görülmemektedir ve hassas noktalar artık fibromiyaljinin güvenilir bir göstergesi olarak kullanılmamaktadır.

Enjeksiyonlar bu noktalarda tavsiye edilmez. Bununla birlikte, acının şimdi daha yaygın olduğu ve farklı insanlarda farklı olduğu düşünülmektedir. Belli bölgeler veya ağrı noktaları yerine, fibromiyalji ağrının şiddeti ve kronik yapısı ile tanımlanır.

Fibromiyalji için kesin bir tedavi yoktur, ancak daha fazla tedavi seçeneği ve daha net tanı kriterleri mevcuttur. Hasta tedavi planını takip ettiği sürece semptomlar belirgin şekilde iyileşebilir.

Editör: Haber Merkezi