Tarım ve Orman Bakanlığı, Azerbaycan Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı arasında "Fındık Alanında Stratejik İşbirliği Deklarasyonu" açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: "Bu deklarasyonu Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan halkları arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek, fındık alanında işbirliğini geliştirmek, üretim, kalite, verimlilik için potansiyel ve ihtiyaç duyulan bilimsel, teknik ve teknolojik işbirliğini sağlamak ve fındık alanında daha yakın bir işbirliği geliştirmek, ortak faydaları ve ortak çıkarları gözetmek amacıyla yapmaktayız" ifadelerini kullandı.

Fındık hasadı törenine katılmak üzere Ordu'ya gelen Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan tarım bakanları, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan uygulamada bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada, fındığın kendileri için oldukça önemli bir ürün olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 5-6 stratejik ürünü olduğunu belirten Pakdemirli, "Bu ürünlerde Türkiye ya birinci ya ikinci durumda ve fiyatını da Türkiye yapıyor ve yapmalı. Bu anlamda fındık bu ürünlerin en başını çeken, Türkiye'nin ihracatının yüzde 10'nu oluşturan, yani tarımsal ihracatının yüzde 10'nu oluşturan, bugün 600 bin aileye ekmek olan, aşağı yukarı da 700 bin hektar alanda, yani Türkiye'nin kabaca ekilen alanlarının yüzde 10'u kadar sahip olduğumuz bir ürünümüz." dedi.

Pakdemirli, "Karadeniz" denince akla "fındık" ve "futbol" geldiğini, bunun haricinde çok fazla bir şey konuşulmadığına  işaret ederek, Karadeniz'in ilaveten göç veren bir yer olduğunu yalnız bundan sonra öyle olmayacağını, geriye dönüşlerin de başlayacağını vurguladı.

"Çok kıymetli belediye başkanının yapacağı projelerle birlikte bunlara da inanıyoruz ancak fındık, vatandaşımızın, hemkentilerimizin eviyle köyüyle bağlantısını sağlıyor. Yani gurbette olup İstanbul'da, Ankara'da, büyük kentlerde çalışıp fındık zamanı kesinlikle buraya uğrayıp fındığını toplayıp hemkentilerimiz gidiyor." ifadelerini kullanan Bakan Pakdemirli, fındığın böyle bir sosyolojik tarafının bulunduğunu da dile getirdi.

Pakdemirli, "O yüzden bilhassa de ufak üreticilerimizin üretimin içerisinde olduğu ve bizim de bakanlık olarak aile işletmelerini desteklemek halinde olduğumuz bir pozisyonda fındık üreticisini memnun etmek konusu ile ilgili, elimizden gelen gayreti gösterme konusu ile ilgili birçok inisiyatifi aldık." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendilerine ışık ve cesaret verdiğini vurgulayan Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Yani bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu fiyatlar, biliyorsunuz, yeniden söyleyelim, Giresun kalite için 17 lira, levant kalite için 16,5 lira, sivri kalite için de 15,5 lira. Bunların da hemen hemen kabaca alan bazlı ve diğer destekleri düşündüğümüz zaman 2 lira da destek kiloda geliyor. Yani üreticinin, müstahsilin eline 19 lira gibi bir rakam geçmiş olacak. 

Editör: Haber Merkezi