Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındığa olumsuz etkisi bulunan küllemeye karşı bilinçli ve etkili mücadelenin kesinlikle yapılması gerektiğini bildirdi.

Arslantürk, yazılı açıklamasıda, 2019 ürünü fındıkta olgunlaşma dönemi devam ederken, bu süreçte hastalık ve zararlılara karşı gereken mücadelenin önemine değindi. Bu mücadelenin yapılmaması durumunda uğranılacak zararın maliyetinin 2 milyar lirayı bulabileceğini vurgulayan Arslantürk, zararlıların fındıkta yaptığı hasarın son yıllarda artmaya başladığını da işaret etti.

Sebahattin Arslantürk, 2019 ürününde külleme hastalığının gün geçtikçe kendini daha çok göstermeye başladığına dikkati çekerek, "Fındığa olumsuz etkisi bulunan küllemeye karşı bilinçli ve etkili mücadelenin kesinlikle yapılması gerekir. Bunun için gereken bütün ilaçlar piyasada bulunuyor yalnız bu mücadelenin geciktirilmeden yapılması gerekiyor. Yeşil ve kahverengi kokarca ile fındık kurduna karşı da ilaçlı mücadele yapılmalı." şeklinde konuştu.

Fındıkta var olan zararlıların fındıkta yaptığı hasarın son yıllarda artmaya başladığına dikkat çeken Sebahattin Arslantürk, 2019 ürününde külleme hastalığının gün geçtikçe kendini daha çok göstermeye başladığını belirterek “Fındığa olumsuz etkisi bulunan küllemeye karşı bilinçli ve etkili mücadelenin kesinlikle yapılması gerekir. Bunun için gereken bütün ilaçlar piyasada bulunuyor. Ancak bu mücadelenin geciktirilmeden yapılması gerekiyor” dedi.

 

"Bu kaybın önüne geçmek için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir"

 

Fındık'ta Küllenme'nin belirtileri, eknomik önemi ve yayılışı

P. guttata’nın yol açtığı külleme hastalığında, havanın sıcak ve nemli olduğu, gelişme sezonunun ortasından sonuna doğru olan dönemde, fındık yapraklarının genelde alt yüzeyinde fungusun misel, konidiofor ve konidilerinden kaynaklanan gri-beyaz, toz tabakası
biçiminde fungal bir örtü oluşur. Başlangıçta ufak benekler biçimindeki bu örtü, sonuç olarak
yaprağın tamamını sarar, zaman içinde yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır.

Sezon sonuna doğru beyaz fungal örtünün içinde hastalık etmeninin gözle görülebilen ufak,
yuvarlak, kahverengi, parlak kırmızı ve siyah renkte kleistotesiyumları meydana gelir.

Daha sonra bu yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye ve kıvrılmaya başlar. Bu biçimde hastalığa yakalanan yapraklar vaktinden önce dökülürler. Bu hastalık, genellikle yapraklarda görüldüğü ve direkt ürüne zarar vermediği gibi yaprakların vaktinden önce zamanda dökülmesine neden olarak, fındık veriminden çok kalitesini de olumsuz yönde etkiler.

Ayrıca hastalanan bu yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklılar kadar sürdüremeyecekleri için, bu durum uzun yıllar devam etmesi ve mücadele yapılmaması halinde ağaçlarda gelişme geriliği  de görülebilmektedir.

Erysiphe sp.’nin yol açtığı külleme hastalığında ise ilkbaharda gelişme sezonuna
oranla erken döneminde yapraklar, genç sürgünler ve çotanaklar üzerinde belirtiler oluşur.

Yapraklardaki belirtiler yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir. Fungus kolonilerinin
yapraklarının alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları,
sarımsı beneklenme biçiminde bir belirti oluşur. Zamanla lekeler kahverengileşir,
yapraklar matlaşmaya başlar ve ilerleyen dönemde etmenin kahverengi-siyah
kleistotesiyumları lekeler üzerinde rahatlıkla gözlenir.

Hastalanmış yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm söz konusudur.

Editör: Haber Merkezi