‘Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge’ görüşmeleri, Türk ve ABD askeri heyetleri arasında dün de devam etti. Bununla birlikte Kuzey Irak’tan silah ve mühimmat taşıyan yaklaşık 200 TIR’ın ABD tarafından bölgedeki YPG/PKK’lı teröristlere gönderdiği öğrenildi.

Ankara’da, ABD-Türkiye askeri heyetleri, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan “güvenli bölge” için görüşmelerine dün de devam etti. Görüşmeler Milli Savunma Bakanlığı’nda devam ederken, diğer taraftan da ABD’li yetkililerin YPG/PKK’lı teröristlerle Suriye’nin kuzeyinde toplantı yaptığı bilgisi edinildi.

Milli Savunma Bakanlığı’nda gerçekleşen heyetler arası görüşmeler ikinci gününü tamamladı. MSB’den gelen açıklamaya göre, inşa edilmesi planlanan güvenli bölgeye dair ABD askeri yetkilileriyle yapılan dünkü görüşmeler 10.30’da başladı.

ABD heyeti, Ankara’ya yeni bir teklifle geldi ve güvenli bölgenin 15 kilometre (9 mil) derinlikte ve 140 kilometre (87 mil) uzunlukta olması önerisinde bulundu. Yine ABD’den gelen teklife göre bölge, Türk ve ABD askerlerince kontrol edilmeli.

 PKK/YPG çekilecek

Teklife göre, terör örgütü PKK/YPG unsurları, oluşturulacak bölgeden çekilecek. PKK’nın bölgede inşa ettiği tüm askeri tahkimatları ABD-Türk askerleri tarafından imha edilecek. ABD-Türkiye askerleri, bu bölgede ortak devriye faaliyeti gerçekleştirilecek. Fırat’ın doğusunda oluşturulacak güvenli bölgenin 30-35 kilometre derinliğinde, yaklaşık 400 kilometre uzunluğunda olmasını isteyen Ankara, bölge kontrolünün TSK’da olmasını istiyor.

ABD tarafına görüşmelerde bu kararlığını ileten Türkiye, müzakerelerden bir gelişme çıkmaması durumunda, askeri harekâtı tek başına gerçekleştireceği ifade ediyor.

Ankara’da görüşmeler devam ederken, Suriye’nin kuzeyinde de hareketlilik gözlemleniyor. Edinilen bilgilere göre, ABD’li askeri yetkililer, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü temsilcileri ile toplantılar yapıyor.

TSK’nın da hareketliliği devam ediyor. Suriye sınırına, yaklaşık 60 bin asker konuşlandırılmasının ardından, TSK tarafından Suriye sınırında bulunan Resulayn kasabası sınırına askeri yığınak sürüyor. Tank ve top dahil ağır silahlar ise Ceylanpınar’dan Akçakale’ye doğru olan sınır hattında konuşlandırıldı. Konuşlanmalar, sınırın sıfır hattına devam ederken, ABD uçaklarının bölgede uçuş yapması dikkati çekti.

200 Tır silah gitti

Son üç günden bu yana, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir harekât gerçekleştirmesi ihtimaline karşı ABD’nin sınır hattında yoğun askeri hareketliliği gözlemleniyor. Koalisyon güçlerinin, dün de Resulayn’da devriye yaptığı belirtildi. Katar’dan Koalisyon güçlerine ait 22 savaş uçağı da önceki gün Suriye’nin kuzeyine geldi ve ABD üslerinin olduğu bölgelere iniş yaptı.

Buna paralel olarak ABD, silah ve mühimmat taşıyan aşağı yukarı 200 TIR’ı Kuzey ’tan bölgeye gönderdi. Dün sabah Kamışlı’ya ulaşan TIR konvoyu sınıra yakın kesimlere mühimmat indirdi. Gönderilen TIR’larda top, havan, roketatar, uçaksavarlar ve ağır silahlar olduğu belirtildi.

Editör: Haber Merkezi