Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem 15 yıl önceden kendini gösteriyor! Eğer vücudunuzda bu varsa...

15 yıl önceden kendini gösteriyor! Eğer vücudunuzda bu varsa...

Alzheimer hastalığı, genellikle ilerleyen yaşla birlikte sinir hücrelerinin zamanla hasar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, genellikle hafıza kaybı, bilişsel bozukluklar ve kişilik değişiklikleri ile kendini gösterir.

Alzheimer hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, yaş, cinsiyet ve çevresel etkenlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Maalesef, Alzheimer hastalığı henüz tamamen tedavi edilebilir bir durum değildir, ancak araştırmalar erken fark edildiği durumlarda gelişmesini engellenebileceğini ve hatta durdurulabileceğini gösteriyor.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma ise Alzheimer hastalığı riskinizi 15 yıl önceden görmenizin mümkün olduğunu gösteriyor.
Siz farkında olmasanız bile göbeğin derinliklerinde gömülü olan yağlar Alzheimer hastalığı riskini artırabilir.
Bu, Kuzey Amerika Radyoloji Derneği'nin (RSNA) yakın zamanda yayınladığı araştırmaya göre, göbekteki iç organları çevreleyen iç organ yağı, semptomların ortaya çıkmasından 15 yıl öncesine kadar, 50 yaşından daha genç bireylerde gelecekteki demansa işaret edebilecek beyin değişiklikleriyle bağlantılıydı.
Aging and Disease dergisinde yayınlanan araştırmada, Alzheimer hastalarında tipik olarak görülen herhangi bir iltihaplanma ve "plak ve düğümlere" odaklanarak, 40 ila 60 yaşları arasındaki "bilişsel açıdan sağlıklı" 54 katılımcının beyin MR'larını ve PET taramalarını analiz edildi.
Ayrıca araştırmacılar, orta yaşlı yetişkinlerin vücut kitle indeksini (BMI), obezite seviyelerini, kan şekeri ve karın yağ dokusunu da değerlendirdiler.
Çalışma yazarı Dr. Mahsa Dolatshahi, "BMI'yi beyin atrofisi veya daha yüksek demans riskiyle ilişkilendiren başka çalışmalar olmasına rağmen, daha önce yapılan hiçbir çalışma belirli bir yağ türünü bilişsel açıdan normal insanlardaki gerçek Alzheimer hastalığı proteiniyle ilişkilendirmedi" dedi.
"Benzer çalışmalar, özellikle orta yaştaki Alzheimer açısından iç organ ve deri altı yağın farklı rolünü araştırmamıştır."
Araştırmacılar, daha fazla iç organ yağına sahip olanların, genellikle Alzheimer hastalığının en erken belirtilerini gösteren beyin bölgesi olan precuneus kortekste daha yüksek düzeyde amiloid bulunduğunu buldu.
Ayrıca bu kişilerin beyinlerinde daha fazla iltihaplanma vardı.
Erkeklerin bu korelasyonu gösterme olasılığı kadınlara göre daha fazlaydı.
Araştırmacılar, "Alzheimer'ın en erken semptomlarının tipik olarak ortaya çıkmasından ortalama 15 yıl önce orta yaştaki (40'lı ve 50'li yaşlar) kişilerde gizli yağ-Alzheimer biyobelirteç bağlantısını bulduk" diye ekledi.
Araştırmacılara göre iç organlardaki yağ, Alzheimer hastalığına katkıda bulunan ana mekanizmalardan biri olan beyinde iltihaplanmaya da yol açabilir.
İleriye baktığımızda bu bulguların yeni hedefe yönelik tedaviler için bir büyük bir gelişme olabileceği umut ediliyor.
Araştırmacılar, "MR'da vücut yağının anatomik dağılımını daha iyi karakterize etmek için vücut kitle indeksinin ötesine geçerek, bu faktörün neden Alzheimer hastalığı riskini artırabileceğini artık benzersiz şekilde daha iyi anlıyoruz" dedi.
Dr. Marc Siegel, çalışmaya dahil olmasa da sonuçların beklentilerle uyumlu olduğunu dile getirdi ve "Bunun nedeni göbek yağının iltihapla dolu olmasıdır" dedi.
Dr. Siegel, "Sitokinler ve interlökin 6 (inflamatuar proteinler) sadece kalp hastalığına yol açmakla kalmıyor. Aynı zamanda bu inflamasyonun nörodejeneratif hastalığa ve zayıf beyin hücresi fonksiyonuna yol açtığına ve Alzheimer'ı hızlandırabileceğine dair artan kanıtlar da var" diye ekledi.
Araştırmacılar, "Bu çalışma için daha fazla katılımcı topluyoruz ve gelecekte bu çalışmanın daha geniş bir versiyonunu yapmak istiyoruz" dedi.
Uzmanlar, araştırmanın vücut ve beyin sağlığının bağlantılı olduğu konusunda farkındalığın artmasına yardımcı olacağını umduklarını ekledi.
Şu an ülkemizde 1 milyon bunama hastası var. Bunun yaklaşık 600 ila 700 bini Alzheimer hastası olarak sınıflandırılıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde ise dünyada 135 milyon hasta olacağı öngörülüyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
9 yıldır komada olan Kenan Işık'ı yolda gören gözlerine inanamadı! Bakan dönüp bir daha baktı... Kenan Işık iyileşti mi?

9 yıldır komada olan Kenan Işık'ı yolda gören gözlerine inanamadı! Bakan dönüp bir daha baktı... Kenan Işık iyileşti mi?