Genel

Büyük felaketler geliyor! Uzmanlardan "artacak" uyarısı

Abone Ol

Bilim insanları Avrupa'nın 2021 yılında en sıcak yazını yaşadığını açıkladı. Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi haziran-ağustos aylarında yaşanan ortalama sıcaklığın 1991-2020 ortalamasının 1,0 derece santigrat üzerinde olduğunu kaydetti.

Copernicus'a göre bu yıldan önce 2010 ve 2018 yıllarındaki en yüksek sıcaklık ortalaması bu yılkinin 0,1 derece altında seyretmişti. 2021 yazında yaşanan sıcaklıklar uzun vadeli küresel ısınma eğilimindeki son kilometre taşı olarak nitelendirildi.

u003cbu003eAKDENİZ'DE SICAKLIK REKORLARIu003c/bu003eBüyük felaketler geliyor Uzmanlardan Korkutan rekorlar artacak uyarısıKıtanın farklı bölgelerinde birbirine zıt hava şartları yaşandı. Örneğin Akdeniz'de sıcaklıklar rekor kıran düzeylere ulaşırken, doğuda ortalamanın üzerinde seyretti, kuzeyde ise genellikle ortalamanın altına indi.

Avrupa için 2021 ve 2017 yıllarının ağustos ayları en yüksek üçüncü sıcaklık olarak rekor kırdı. Her iki yılda da hava sıcaklığı 1991-2020 ortalamasının 0,3 derece üstünde seyretti. Copernicus'un kayıtları 1850'lere kadar geri gidiyor ancak 19'uncu yüzyıldan kalan verilerle çapraz kontrol yapılıyor. İtalya, 11 Ağustos'ta Sicilya'da rekor 48.8 santigrat derece sıcaklık kaydetti. Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından doğrulanırsa, bu Avrupa'da şimdiye kadar kaydedilen en sıcak gün olacak. Bundan önceki en yüksek sıcaklık, 1977'de Yunanistan'ın Atina kentinde görülen 48 derece idi.

u003cbu003eGRÖNLAND'DA REKOR YAĞMURLARu003c/bu003e14-15 Ağustos hafta sonu Grönland zirvesindeki sıcaklıklar, 10 yıldan kısa bir süre içinde üçüncü kez donma noktasının üzerine çıkarak rekor düzeyde yağmur yağmasına neden oldu. .Orman yangınları gibi, sel de yüksek sıcaklıklarla ilgili olabilir. Sürekli ısı, kuraklık koşullarını kötüleştirebilir ancak aynı zamanda atmosferde tutulan su buharı miktarını da artırabilir.

Bu da yağışların daha seyrek ama daha ağır olmasına neden olur. Kurumuş toprağa şiddetli yağmur yağdığında, zemin suyu verimli bir şekilde emmek için mücadele eder ve sele katkıda bulunur.1,5 derecelik sıcaklık artışında, şiddetli yağışların neden olduğu sel baskınlarının güney hariç Avrupa'nın tüm bölgelerinde artması bekleniyor.2 santigrat derecede ise, güneyin kuraklık koşullarında bir artış yaşayacağı tahmin ediliyor, bu da daha az yağmur ve daha fazla aşırı sıcak günler demek.

u003cbu003eAŞIRI HAVA OLAYLARI GİDEREK ARTACAKu003c/bu003eİnsan kaynaklı iklim değişikliği, aşırı hava olaylarını daha sık ve yoğun hale getiriyor. Küresel birçok büyük sıcak hava dalgası olayının, iklim değişikliği ile bağlantılı olduğu artık bilimsel bir gerçek.

World Weather Attribution projesinin yakın tarihli bir analizi, iklim değişikliğinin Almanya ve Belçika'daki selleri daha olası hale getirdiğini de ortaya koydu.Büyük felaketler geliyor Uzmanlardan Korkutan rekorlar artacak uyarısıu003cbu003e'COP26' ERTELENSİN ÇAĞRISIu003c/bu003eÖte yandan bazı çevreci gruplar 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenecek olan 26'ncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) Covid-19 salgını nedeniyle yeniden ertelenmesi çağrısında bulundu. İklim hareketi Ağı (CAN) tarafından yapılan çağrıda toplantıya katılacak birçok yoksul ülkenin Covid-19 aşısına erişimde güçlük yaşadığı ve ülkelerindeki salgınla mücadelede zorlandıklarına dikkat çekti. Toplantı geçen yılki salgın tedbirleri nedeniyle bu yıla ertelenmişti.