Genel

Canan Karatay "Çocuklar neden çok sık hastalanıyor?" Sorusuna yanıt verdi... Evladınıza bunu yapmayın!

Çocuklarda ve gençlerde görülen karaciğer yağlanması, astım ve bronşit hastalıkları, hormon bozukluğu gibi rahatsızlıklarda görülen artışa dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, vücutlarında glutatyon miktarının az olduğuna dikkat çekti.

Abone Ol

Ünlü profesör Karatay, karaciğer yağlanması eskiden sadece aşırı alkol tüketimi ile ilişkilendirilirken günümüzde 12-13 yaşındaki çocukların karaciğer yağlanmasından muzdarip olduğunu belirtti.

Erkek çocuklarının memelerinin büyük olmasını karaciğerin iyi çalışmamasına bağladı. Bu durumu fruktoz göbeği, tahıl göbeği olarak adlandırdı. Yapay gıdalar, gulatamat aspartam karaciğeri yağlandırıyor." Çocuklarımız gençlerimizin hepsi hasta" dedi.

Karaciğer yağlanınca protein yapımı, hormon yapımı ve D vitamini yapımı azalıyor. "Çocuklarımızı ana rahminden itibaren korumak zorundayız" açıklamasında bulundu. Anne ve babanın trans yağlarla beslenmesi, glutamat içeren, mısır şurubu içeren yapay yiyecekler tüketmesi doğacak olan bebeği diyabet riskine sokuyor. Aileler ketçap, mayonez ve gıdalara katılan her türlü boya çocuklara verilen yiyeceklerden uzak tutmalı.

Vücudun Su Tutmasını Engellemenin Yolları Vücudun su tutması, genellikle dolaşım sistemi veya dokular arasında sıvı birikimi olarak gerçekleşir. Bu durum hamilelik dönemi, uzun süreli yolculuklar, yatağa bağımlı hastalar veya sıcak hava gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Özellikle eller, ayaklar, ayak bilekleri ve bacaklar gibi bölgelerde şişme meydana gelebilir. Peki vücudumuzun su tutmasını nasıl engelleriz?

MAGNEZYUM TÜKETİMİNİ ARTIRIN Vücutta su tutmanın azaltılması için magnezyum alımının artırılması önemlidir. Magnezyumun yeterli düzeyde alınması ödemin oluşumunu engellemeye yardımcı olabilir. Magnezyum zengini besinler arasında fındık, kepekli tahıllar, bitter çikolata ve yapraklı yeşil sebzeler bulunur. Ayrıca magnezyumu besin takviyesi olarak da kullanabilirsiniz, bu ürünler kapsül formunda da bulunmaktadır.

B6 VİTAMİNİ ALIMINA ÖZEN GÖSTERİN B6 vitamini açısından zengin olan besinleri tüketebilirsiniz. B6 vitamini bakımından zengin olan gıdalar arasında muz, patates, ceviz ve et bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalar, B6 vitamininin premenstrüel sendromun (regl öncesi şişkinlik) azaltılmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

İŞLENMİŞ KARBONHİDRATLARDAN UZAK DURUN İşlenmiş karbonhidratlar tüketildikten sonra hızla kana karışır ve kan şekerinin ani yükselmesine neden olabilir. Bu durumda vücut, insülin salgılayarak kan şekerini dengelemeye çalışır. Ancak bu süreç böbreklerin sodyum emilimini artırabilir, sonucunda da vücut su tutabilir.

POTASYUM YÖNÜNDEN ZENGİN GIDALAR TÜKETİN Vücuttaki hücre ve dokuların yenilenmesini destekleyen potasyum, kalp sağlığını olumlu etkiler. Aynı zamanda, potasyum vücuttaki sodyum seviyelerini dengelemeye yardımcı olarak idrar üretimini artırır. Bu da vücutta suyun tutulma kapasitesini azaltmaya yardımcı olabilir. Potasyum yönünden zengin olan, tüketebileceğiniz gıdalar ise muz, kayısı, pancar, brüksel lahanası, avokado...

Vücuttaki suyun dengesini etkileyen anahtar faktörlerden biri olan sodyumun başlıca kaynağı olan tuz tüketimini kısıtlayın.