Genel

Diyabete karşı çay demleyin! Ama bunu sakın unutmayın...

Avustralyalı ve Çinli uzmanların araştırmasına göre, “demli çay” sağlıklı bir şekilde kan şekeri kontrolünü sağlayarak yetişkinlerde “tip 2 diyabet” riskini azaltıyor. Gülden Çoktan'ın haberi...

Abone Ol

Avrupa Diyabet Araştırmaları Birliği’nin yıllık toplantısında, demli çayın “tip 2 diyabet” riskini azalttığına dair bir çalışma anlatıldı

Avustralya Adelaide Üniversitesi ve Çin Güneydoğu Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışmasında, hiç çay içmeyenlere kıyasla her gün koyu çay tüketenlerde prediyabet (gizli şeker) riski yüzde 53 ve tip 2 diyabet riski yüzde 47 daha az bulundu.

GÜNDE 2 FİNCAN Çalışmayı değerlendiren Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, çayın, idrarda şeker atılımını artırarak insülün direncini azaltmaya yardımcı olduğuna dikkat çekti. Günde iki fincan şekersiz demli çay tüketilmesini öneren Siva, ancak çaya tedavi unsuru olarak bakılamayacağı görüşünde.

‘ŞEKERSİZ HALDE OLUMLU ETKİLİYOR’ Diyabetin dünyada giderek yaygınlaşan ve ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelen kronik bir hastalık olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hatıra Abbasova şunları söyledi: Siyah çay, vücutta insülin kullanımını artırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içeriyor.

Bu nedenle tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu etkileri keşfedilmiştir. Çayın tip 2 diyabetli bireylerde glikoz kullanımını ve metabolizmasını pozitif yönde etkileyebildiği saptanmıştır. Laboratuvarda hücreler üzerinde yapılan bir çalışmada, çayın ve bileşenlerinin insülin artırıcı özellikleri incelenmiş. Sonuçlar, siyah çayın insülin aktivitesini 15 kattan fazla artırdığını göstermiştir. Ayrıca, çayda bulunan epigallokateşin gallat adı verilen bir bileşiğin insülin seviyelerini iyileştirdiği belirlenmiştir.

‘İNSÜLİN DİRENCİNİ AZALTIYOR’ Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva: “Çay, içindeki bazı özel maddelerin yarattığı etkiyle idrarda şeker atılımını artırıyor. İnsülün direncini azaltıyor. Ancak araştırma, şeker hastalarının ilaçlarını bırakıp sadece çay tüketebileceği anlamına gelmiyor. Bu çok tehlikeli. Bu çalışma çayın sadece yararı olabileceğini gösteriyor. Ama diyabetle mücadelenin bir yolu çay tüketimi olamaz. Asla böyle bir sonuca varmamalıyız. Abartmamak koşuluyla günde bir veya iki defa çay tüketebiliriz. Başka çaylar da olabilir ama burada özellikle koyu çayın etkisinin daha güçlü olduğu ifade edilmiş.”