Maltepe’de saat 05.40 sıralarında henüz belirlenemeyen nedenle 7 katlı bir binanın zemin üstü 3 katı çöktü. İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri sevk edilirken, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
Olay yerinde bulunan mahalle sakini emekli mimar Emir Tekin, binanın yapımına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binalardaki projeye uyumsuzluklara dikkat çekti.
“2000 yılı öncesi binalarda projeye uyumsuzluk var”
Binanın yapımına ilişkin tespitlerde bulunan Tekin, 2000 yılı öncesi ve sonrası binalar arasında ayrım yapılması gerektiğini belirtti.
Tekin, 1999 depreminden sonra yapı denetim firmalarının kurulmasıyla binaların daha kontrollü yapılmaya başlandığını ifade ederek şöyle konuştu:
“2000 yılı öncesi ve sonrası diye bir ayrım olarak koymamız gerekiyor. 1999 depreminden sonra yasayla yapı denetim firmaları kuruldu. Artık bina kontrollü yapılıyor ve bu binalarda hemen hemen hiçbir sorun yok, yani kontrol çok iyi yapılıyor. Ben yıkılan binaya 1,5-2 kilometre mesafedeyim. Ama binanın eski fotoğraflarına ve şu anki durumuna baktım. Bina zemin kat üzerine yıkıldı. Dükkan katı bayağı yüksek.”
“Yapılan bina yerinde yüzde 50 büyütülüyordu”
Tekin, eski yapılarda projeye uyumsuzlukların bulunduğunu belirterek binaların aynı demir ve kolonlarla fiziki olarak büyütüldüğünü savundu.
“2000 yılı öncesi binalarda da projeye uyumsuzluk var. Yani yapılan bina yerinde yüzde 50 büyütülüyordu. Aynı demir ve aynı kolanla fiziki olarak büyütülüyordu. Tapu verebilmek için daire sayısı arttırılmıyor ama yatayda büyütülüyordu.”
“Yıkılan bu binada aynısını yaşadığımız belli”
Yıkılan binanın da benzer şekilde büyütüldüğünü düşündüğünü belirten Tekin, arsa ve yapı büyüklüğü arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekti.
“Yıkılan bu binada aynısını yaşadığımız belli. Küçük bir arsa, 4 daire üzerine bina kurulmuş. Bu binada 20 dairenin fazla daire ve dükkan var. Bu kadar arasa, 1,50 emsal ile bu yapı olmaz. Bu bina en yüzde 50 büyütülmüştür.”
“Bu binalar dönüştürülemiyor”
Tekin, eski binaların kentsel dönüşüme dahil edilmesi konusunda da sorun yaşandığını belirtti.
“Şöyle bir sorun var: Bu binalar dönüştürülemiyor. Bina dönüşsün diye bakanlık yüzde 30 imar artışı veriyor. Yüzde 30 imar artışı bile bugünkü inşaat alanını sağlamıyor.”
Prof. Dr. Altan’dan kentsel dönüşüm değerlendirmesi
Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ise yüzde 50 artı 1 ile kentsel dönüşümün hızlandığını belirtti.
Altan, yaşlı vatandaşların binalarını terk etmek istememesi nedeniyle kentsel dönüşümün sağlanamadığını ifade etti.
Arama kurtarma çalışmaları sürüyor
Maltepe’de çöken binanın ardından bölgede başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Binanın çökme nedenine ilişkin incelemelerin de sürdüğü bildirildi.