Türkgün | Galeriler | Gündem | Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı

Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası yaşanan tedarik sorunu, Rusya’nın yaş sebze ve meyve ithalatında rotayı yeniden Türkiye’ye çevirmesine neden oldu. Antalya’dan Rusya’ya domates, biber, salatalık ve patlıcan sevkiyatında son günlerde dikkat çeken artış yaşandı.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sonrası yaşanan tedarik sorunu, Rusya’nın yaş sebze ve meyve ithalatında rotayı yeniden Türkiye’ye çevirmesine neden oldu. Antalya’dan Rusya’ya domates, biber, salatalık ve patlıcan sevkiyatında son günlerde dikkat çeken artış yaşandı.

KAYNAK: DHA
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 1

Rusya, son 10 yıldır yaş sebze ve meyve ihtiyacının önemli bir bölümünü düşük maliyet nedeniyle İran’dan karşılıyordu. Ancak İran’a yönelik saldırılar sonrası yaşanan tedarik sıkıntısı, Rusya’nın yeniden Türkiye’ye yönelmesine yol açtı.

1 / 6
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 2

Antalya’dan Rusya’ya gönderilen yaş sebze miktarında son 10 gün içinde belirgin bir artış yaşandı. Üreticiler tarafından Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’ne getirilen ürünler paketlenerek kara ve deniz yoluyla Rusya’ya sevk edilmeye başlandı.

2 / 6
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 3

Rusya’ya yapılan sevkiyatlarda başta domates, biber, salatalık ve patlıcan olmak üzere birçok sebze ürünü öne çıkıyor. Ayrıca narenciye ürünlerinde de ihracatın arttığı belirtiliyor.

3 / 6
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 4

Türkiye ile Rusya arasında 2015 yılında yaşanan uçak krizi sonrası durma noktasına gelen yaş sebze meyve ihracatı, son günlerde yeniden hareket kazandı.

4 / 6
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 5

Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Nevzat Akcan, İran’daki üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle Rusya’nın uzun süredir bu ülkeden alım yaptığını hatırlatarak, “Savaştan dolayı İran Rusya’ya yeterli ürün gönderemeyince son 10 günde Rusya’ya ihracatımız arttı” dedi.

5 / 6
Rusya'nın sebze rotası değişti! İran’daki kriz Türkiye ihracatını artırdı 6

Akcan, Rusya’ya yapılan ihracatın hem kara hem de deniz yoluyla sürdüğünü belirterek, “Domates, biber, salatalık, patlıcan ve narenciye sevkiyatımızda artış var” ifadelerini kullandı.

6 / 6
Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...