Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Hapşırığını tutmaya çalıştı nefes borusunu yırttı! Doktorlar bunun bir ‘ilk’ olduğunu söylüyor

Hapşırığını tutmaya çalıştı nefes borusunu yırttı! Doktorlar bunun bir ‘ilk’ olduğunu söylüyor

Bir tıp dergisi, bir adamın hapşırması sonucu boğazında nasıl bir delik açtığını anlattı. Uzmanlar ise güvenli ve doğru bir şekilde hapşırılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Peki bu durum nasıl gerçekleşti?

BMJ Journals, hapşırmanın ardından spontan trakeal perforasyon başlıklı makalesinde, bir gün 'emniyet kemeri takılı' olarak arabasında araba kullanan 30'lu yaşlarındaki bir adamın, 'hapşırma krizi' burnunu ve ağzını kapatarak bastırdıktan sonra 'şiddetli boyun ağrısı' yaşadığını bildiriyor.
Dergi, adamın alerjik rinit geçmişine sahip olduğunu belirtiyor. Saman nezlesi olarak da adlandırılan bu durum, hapşırmaya, burun tıkanıklığına, burunda kaşıntıya ve gözlerde sulanmaya neden olan alerjik bir reaksiyondur".
Boyun ağrısı yaşayan adam hızla en yakın acil servise gittiğinde ise doktorlar tarafından fark edilen boyun şiştiğini ve boynunu kolay hareket ettirememesi hastaya bir röntgen çektirdi. Sonuçlar ise doktorlar için bile şaşırtıcıydı. Adamın nefes borusunda 'trakeal perforasyon' olarak bilinen 5 mm'lik yırtık bulunuyordu.
Bugüne kadar çok az spontan trakeal perforasyon vakası rapor edildiğini söyleyen makalede, daha yaygın olarak travmatik yaralanmalar gibi durumların yırtığa neden olduğu belirtildi.
Ek olarak bu adamın ise hapşırmadan sonra nefes borusu yırtılması yaşayan ilk hasta olduğuna inanılıyor.
Vaka makalesinde şunu ekliyor: "Normalde hapşırma sırasında üst solunum yollarındaki basınç 1-2 kilopascal kadardır; ancak ağız ve burun kapalıysa basınç 20 kata kadar artabilir."
Medical News Today'e göre hastanın ayrıca 'hava veya gazın derinin en derin tabakası olan deri altı dokuya girdiğinde ortaya çıkan' cerrahi amfizem (bir akciğer hastalığı) hastası olduğu da tespit edildi.
İki sorun da doktor kontrolünde tedavi edilebildi. Ayrıca normal solunum hızı, normal kan basıncı, oksijen doygunluğu ve vücut sıcaklığının yanı sıra kalp atış hızının sabit kalması nedeniyle ameliyat olmaktan da kaçınmayı başardı.
Ancak hastane nefes borusu yırtılan adamı 48 saat gözlem altında tuttu ve ilk gün yemek yemesine izin verilmedi. Daha sonra, bir sonraki hapşırdığında ağzı kapalı olarak burnunu sıkıştırmaması ve iki hafta boyunca fiziksel aktiviteden kaçınması talimatıyla eve taburcu edildi.
Derginin raporu şu sonuca varıyor: "Burun ve ağız kapalıyken hapşırma sırasında nefes borusunda hızla oluşan basınç nedeniyle nefes borusunun delindiğinden şüpheleniyoruz."
Yani, temel olarak alınacak nihai ders, her zaman hapşırırken burun ve ağzınızı basıncın artacağı şekilde tıkamadığınızdan emin olmaktır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Simpsonslar'dan 2024 için tüyler ürperten tahmin: Tarih tarih açıklandı! Tüm dünya bu olayı konuşacak

Simpsonslar'dan 2024 için tüyler ürperten tahmin: Tarih tarih açıklandı! Tüm dünya bu olayı konuşacak