Genel

İşte Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürütmesine sebep olan o zincir!

İstanbul'un fethini önlemek için yapılan Bizans zinciri Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde vatandaşlar için sergilenmeye başladı.

Abone Ol

Fatih Sultan Mehmet'i gemileri karada yürüterek tarihe geçiren olayın en önemli tanığı olan Bizans Zinciri, Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde (TİEM) sergiye çıktı.

İstanbul fethinin canlı tanığı olarak geleceğe ışık tutmaya devam eden zinciri görmek için tarih severler müzeye akın ediyor.

Haliç Zinciri'nin, Bizans İmparatoru 11. Konstantin Paleologos'un emriyle Venedikli Bartholomeo Soligo tarafından Türk donanmasının Haliç'e girmesini önlemek için Sarayburnu ile Galata Rıhtımı arasında konulduğu kabul ediliyor.

İstanbul'un fethinde gemilerin karadan yürütülmesine doğrudan etken olması nedeniyle önem kazanan zincirin bir parçası olan ve uzun zaman Rumeli Hisarı'nda Halil Paşa Kulesi'de sergilenen zincir, Hisarın onarıma girmesiyle birlikte, konservasyonunun yapılması amacıyla TİEM'e getirildi.

Zincirin diğer bölümleri ise Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul Deniz Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor.

TİEM Müdürü Ekrem Aytar, müze sergilerinin farklı zaman aralıklarıyla yenilendiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Müzemizin Etnografya Bölümü'nde İstanbul'un fethine şahitlik etmiş olan Haliç zincirinin 21 metrelik bölümü sergiye açılmış bulunuyor.

11. Konstantin tarafından Sarayburnu ve Haliç arasına gerilen zincir, Türklerin İstanbul'u fethini önlemek üzere yapılmıştır. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri gemileri karadan yürütmüştür.

Bu zincir fetihten sonra depolara kaldırılmıştır. Hisarlar Müzemizin deposunda bulunan zincir, konservasyonu tamamlanarak müzemizin Etnografya bölümünde, İstanbul manzaralı halının önünde sergiye çıkarılmıştır."

Mimar Sinan'ın inşa ettiği Osmanlı sivil mimarisinin önemli yapılarından, Sultanahmet Meydanı'ndaki Pargalı İbrahim Paşa Sarayı'na kurulan müzenin koleksiyonunda binlerce önemli eser daha yer alıyor.

Müze koleksiyonunda Emeviler, Abbasiler, Fatimiler, Kuzey Afrika, Endülüs, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı Devleti'nden Cumhuriyet dönemine, birbirinden önemli 40 bin kadar eser muhafaza ediliyor.

'Kutsal Emanetler' bölümü hakkında da bilgi veren Aytar, "Kutsal emanetler, Yavuz Sultan Selim Han'ın Kahire'yi fethinden sonra İstanbul'a taşınmıştı ve Topkapı Sarayı'nda hazine dairesinde saklanmaktaydı. Osmanlı, İslamiyet'e çok önem verdiğinden, Surre Alayı ile her yıl Kabe'nin ve Medine'de Peygamber Efendimizin kabrinin örtülerini değiştirmekteydi.

Buraya her yıl yeni eşyalar göndermekteydi. Oradan gelenler de Mekke'yi, Medine'yi gördüğünden dolayı kutsal sayılmıştı. Bunlar çeşitli devlet adamlarına hediye edilmişti. Türbelerden, tekkelerden toplanmış olan bu eserlerin bir kısmı bugün müzemizin Kutsal Emanetler bölümünde sergiye açılmıştır." dedi.