Genel

James Webb teleskobu öyle inanılmaz bir şey kaydetti ki...1.5 milyar yaşında! "Mucizelere inanmamak imkansız"

Uzaydaki en güçlü teleskop olarak öne çıkan James Webb Uzay Teleskobu, kızılötesi teknolojiyi kullanarak evreni, uzayı daha iyi anlamayı sağlayan yüksek kalitede fotoğraflar çekiyor. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu'nun ardılı olarak şekilde planlanan bu bu teleskop, Aralık 2021'de fırlatılmış ve Ocak 2022'de yörüngesine girdi. O günden bu yana kaydettiği görüntüler ise adeta görenleri, "mucizelere inandıracak" kadar güçlü karelere sahip.

Abone Ol

Kutuplarından süpersonik gaz fışkıran, yalnızca birkaç on binlerce yaşında yeni doğmuş bir yıldız, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 14 Eylül 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde görülüyor. Bu özel Herbig-Haro nesnenin adı Herbig-Haro (HH) 211'dir. Dünya'dan yaklaşık 1000 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu özel yıldız Herbig-Haro (HH) 211, türünün en genç ve en yakın nesnelerinden biri.

ORION BULUTSUSU Orion Bulutsusu'nun Orion Bar olarak bilinen bir kısmı, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 26 Haziran 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde görülüyor.

SAMANYOLU GALAKSİMİZİ BENZER BİR DİĞER GALAKSİ Messier 74 olarak bilinen, Samanyolu'muza benzer bir sarmal galaksinin görüntüsü, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 23 Mayıs 2023'te yayımlanan kompozit görüntüde görülüyor. Galaksinin ışıltılı kolları parlak beyaz bir çekirdekten spiral şeklinde çıkıyor. Toz şeritleri olarak da bilinen kıvrımlı gümüş mavisi kolların arasındaki boşluktan kasvetli toz ağları geçiyor.

NADİR GÖRÜLEN BİR SÜPERNOVA GÖRÜNTÜSÜ Bir Süpernova'nın nadir görülen başlangıcı, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 14 Mart 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde süper parlak, devasa bir Wolf-Rayet yıldızını gösteriyor. WR 124 yıldızı, 15.000 ışıkyılı uzaklıkta. Yay takımyıldızında bulunan bu yıldız, Güneş kütlesinin tam 30 katı. Fırlatılan gaz yıldızdan uzaklaşıp soğudukça, Webb tarafından tespit edilebilen kızılötesi ışıkta kozmik toz oluşuyor ve parlıyor. Wolf-Rayet aşaması, yalnızca bazı yıldızların patlamadan hemen önce geçtiği geçici bir aşamadır. Bir süpernova patlamasına dayanabilen kozmik tozun kökeni, birçok nedenden dolayı gökbilimcilerin büyük ilgisini çekmektedir. Toz, yıldızları oluşturan barınakları barındırır, gezegenlerin oluşmasına yardımcı olmak için bir araya gelir ve Dünya'daki yaşamın yapı taşları da dahil olmak üzere moleküllerin oluşması ve bir araya toplanması için bir platform görevi görür.

PATLAMIŞ BİR YILDIZIN KALINTILARI! 6.500 ışıkyılı uzaklıkta patlamış bir yıldızın kalıntıları olan Yengeç Bulutsusu, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 30 Ekim 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde görülüyor.

Ağ benzeri sarmal gökada NGC 7496'da görülen karmaşık gaz ve toz ağları, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 16 Şubat 2023'te yayımlanan birleşik görüntüde görülüyor. Sekiz kırmızı kırınım sivri ucu, son derece parlak çekirdeğinden dışarı doğru uzanıyor. Arka plandaki renkli noktalar arka plandaki galaksileri temsil ediyor.

1.5 MİLYAR YAŞINDA! James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından yayınlanan birleşik görüntüde, dumana veya sise benzeyen karmaşık organik moleküller, Dünya'dan 12 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galakside görüntüleniyor; bu karmaşık moleküllerin en uzak mesafeden tespit edilmesi için yeni bir rekor. 7 Haziran 2023'te. Bu galaksiden gelen ışığın ne kadar uzağa gitmek zorunda kalması nedeniyle, yani 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta, bu galaksiyi, evrenin < 1,5 milyar yaşında olduğu zamanki haliyle görüyoruz.

Halka Bulutsusu'nun yapısının karmaşıklığını benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla ortaya koyan yakın kızılötesi görüntüsü, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 21 Ağustos 2023'te yayımlanan birleşik görüntüde görülüyor. İçindeki fiziksel özellikler, eşlik eden bir yıldızın olabileceğine işaret ediyor ölen yıldızın fırlattığı katmanların şekillendirilmesine yardımcı oluyor.

M16 olarak da adlandırılan ve James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 23 Mayıs 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde Kartal Bulutsusu'nun ortasında gri gaz ve toz sütunları ortaya çıkıyor. Karanlıkla destekleniyor turuncu sis, bulutlu gri sütunlar düzinelerce yumuşak, parlak, pembe ve mor noktayla çevrili olarak kayda geçen bu görüntü, muazzam miktarda X-ışını yayan dev yıldızlar olarak görülüyor.

James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 12 Temmuz 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde, Dünya'ya en yakın yıldız oluşturan bölge olan Rho Ophiuchi'nin bu ayrıntılı yakın çekiminde doğan Güneş benzeri yıldızlara bir bakış. Karanlık, yoğun toz kozaları hala ön yıldızları oluştururken, yeni doğmuş bir yıldız (üstte ortada) iki büyük moleküler hidrojen jeti fırlatıyor.

Büyük Macellan Bulutu'nda (LMC) bulunan ve NGC 2210 olarak bilinen yoğun biçimde paketlenmiş küresel küme, James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 8 Aralık 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde görülüyor. LMC, yaklaşık 157.000 ışık büyüklüğünde yer alıyor. 157.000 ışık uzaklıkta ve Samanyolu'nun sözde uydu galaksisi olarak biliniyor. Bu durum, iki galaksinin yerçekimsel olarak birbirine bağlı olduğu anlamına geliyor.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ 2 İÇ KUŞAK! James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve NASA tarafından 8 Mayıs 2023'te yayınlanan kompozit görüntüde, güneş sistemimizin dışındaki bir asteroit kuşağına kızılötesi ışıkta ilk bakışımızda, yakındaki bir gezegen sistemi ayrıntılı olarak görülüyor. Webb, gerçekte Fomalhaut yıldızının etrafında daha önce hiç görülmemiş 2 iç kuşak da dahil olmak üzere 3 kuşak olduğunu ortaya koyuyor. Buradaki iç içe geçmiş 3 kuşak yıldızdan 14 milyar mile (23 milyar km) kadar uzanıyor; bu da Dünya'nın Güneşimize olan mesafesinin 150 katı kadar.