Genel

Kansere yol açıyor... Tek bir damlası bile zehir saçıyor uzak durun!

Abone Ol

Severek tüketilen ve oldukça lezzetli bir tada sahip bu içecekler, kansere yol açtığı gibi sağlığınızı çok farklı alanlarda da tehdit ediyor.

u003cbu003eŞEKERLİ İÇECEKLERİN TÜKETİMİ KANSERE YOL AÇIYORu003c/bu003eThe American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir makalede, 120.000'den fazla bireyin incelendiği kolorektal kanser insidansı ve hastalıktan ölüm verilerinin şekerle tatlandırılmış içecekleri ne kadar tükettikleri ve fruktoz alım miktarları karşılaştırıldı.

Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda şeker alımının kanserle yakından ilişkili olduğu ortaya çıktı. Tümörlerin artmasına neden olan şeker, özellikle ilerleyen yaşla birlikte tehlikeli olabiliyor.

Farklı bir deyişle, şekerli içecekleri tüketmek, başta kolorektal kanser olmak üzere kanser tümörlerinin kötüleşmesine yol açmaktadır.

Çocukken çok fazla bu içeceklerden içip yetişkinliğe geçtikçe içecek miktarını azalttıysanız uzmanlar endişe edilecek bir durum olmadığını gösteriyor.

Ancak hala her gün bu içeceklerden tüketiyorsanız bir an önce azaltmanızda fayda var.

Çalışmalar şekerli içecek tüketiminin kolorektal kanser kadar karaciğer kanserine de yakalanma ihtimalinizi arttırdığını gösteriyor.

Ek olarak pankreas kanseri riskini ve diğer tüm kanser türlerinin de görülme sıklığını yükseltiyor.

u003cbu003eKİLO ALMANIZA NEDEN OLURu003c/bu003eİçeceklerin içerisinde bulunan şekerin en yaygın şekli, sakkaroz veya sofra şekeri olarak bilinen tür ile basit şeker olan fruktozdan oluşmaktadır.

Fruktoz almak, açlık hormonu olan ghrelini düşürmediği gibi, nişastalı yiyeceklerde oluşan glikoz gibi tok hissetmenizi sağlamaz.

Bu nedenle sıvı olarak şeker tüketmek sizi tok hissettirmeyeceği gibi fazladan kalori almanıza neden olur.

Bir çalışmada normal yeme düzenlerine ek olarak şekerli içecekler tüketen bireylerin fazladan %17 kalori aldığı belirlenmiştir.

Aynı şekilde araştırmalar, düzenli şekerli içecek tüketen kişilerin sürekli olarak kilo almaya devam ettiğini gösteriyor.

Çocuklarda yapılan farklı bir çalışma ise şekerli içecek tüketiminin ilerleyen yaşlarda obeziteye yakalanma ihtimalini %60 arttırdığını göstermektedir.

Aslında şekerli içecekler, modern hayatta size en çok kilo aldıracak besinlerin başında gelmektedir.

u003cbu003eKARACİĞERDE YAĞLANMAYA NEDEN OLURu003c/bu003eŞekerli içeceklerin temelini oluşturan fruktozun tüketimi, glikozdan farklı işlemektedir.

Glikoz vücutta farklı organlar tarafından metabolize edilebilirken fruktoz sadece karaciğer tarafından edilebilir.

Çok fazla tüketildiğinde ise karaciğere aşırı yüklenme olur ve fruktoz yağa dönüşür.

Dönüşen yağın bir kısmı vücut içerisinde dağılırken bir kısmı ise karaciğerde kalır. Zamanla bu birikme karaciğerde yağlanmaya ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.

u003cbu003eGÖBEKTEKİ YAĞLANMAYI İNANILMAZ BOYUTTA ARTTIRIRu003c/bu003eYüksek şeker alımı direkt olarak artan kilo alımıyla ilişkilidir.

Özellikle fruktoz, göbek ve iç organlarınızdaki tehlikeli yağlanmayla doğrudan orantılıdır.

Bu yağ, visseral yağ ya da göbek yağı olarak da bilinmektedir.

Aşırı göbek yağına sahip olmak, artan tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskini işaret etmektedir.

10 hafta süren bir çalışmada, 32 sağlıklı insan fruktoz ya da glikozla tatlandırılmış içecekler tüketmiştir.

Sonuç olarak glikoz tüketenlerin metabolik bir hastalıkla bağlantılı olmayan bir cilt yağlanması bulunurken, fruktoz tüketen bireylerde karın kısmında önemli bir yağ artışı bulundu.

u003cbu003eİNSÜLİN DİRENCİNE NEDEN OLURu003c/bu003eİnsülin hormonunun temel amaçlarının arasında glikozu kan dolaşımına taşımak vardır.

Ancak şekerli içecekler tüketmek insülinin etkilerine karşı daha az duyarlı ve dirençli hale gelmenize neden olabilir.

Bu durumda, pankreas gliozu kan dolaşımından çıkarmak amacıyla daha çok insülin üretmektedir.

Böylece kanınızdaki insülin seviyesi de yükselişe geçer.

Bu ise insülin direnci olarak bilinmektedir.

İnsülin direnci ise Tip 2 diyabetin ve kalp hastalığına yakalanmada temel nedenlerin başında gelmektedir.

u003cbu003eKALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRIRu003c/bu003eŞeker alımının uzun süreli olması kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilidir.

Şekerli içecekler, kolesterolün ve kan şekerinin yükselmesi gibi kalp hastalığının da temelinde yatan rahatsızlıklara yol açar.

Son çalışmalar, şeker alımı ile kalp hastalığı riski arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor.

40.000 erkeğin üzerinde yapılan bir deneyde günde 1 adet şekerli içecek tüketen bireylerin nadir olarak şekerli içecek tüketen bireylere oranla kalp krizi geçirme ve ölme riskinin %20 daha fazla olduğunu göstermektedir.

u003cbu003eKANSERE YOL AÇIYORu003c/bu003eKanseri obezite, Tip 2 gibi rahatsızlıklarda daha kolay ortaya çıkabilmektedir.

Bu nedenle şekerli içecekler tüketmek de kansere yakalanma riskinizin artması ile doğrudan ilişkilidir.

60.000'den fazla kişinin katıldığı bir araştırmada haftada 2 veya daha fazla şekerli içecek tüketen bireylerin, içmeyenlere oranla pankreas kanserine yakalanma riskinin %87 daha fazla olduğunu keşfedilmiştir.

Çok fazla şekerli içecek tüketen kadınlarda ise özellikle menopoz sonrası ciddi kanser riskine neden olduğu anlaşıldı.

Buna ek olarak şekerli içeceklerin tüketilmesinin kolorektal kanserin tekrarlaması ve ölümle bağlantılı da olduğu anlaşılmıştır.Kaynak: Sabah / Roza