Genel

Karaciğer yağlanmasının başyapıtı! Kendisi tatlı ama etkisi zehir gibi…

Tıp dilinde hepatik steatoz olarak adlandırılan karaciğer yağlanması, yaş ilerledikçe alışkanlıklara da bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu yağ birikmesinin ise doğrudan alışkanlıklarımızla ilgisi bulunmaktadır. Özellikle karaciğer yağlanmasının en büyük sebebi obezite ve yüksek kan şekerine sahip olmakta. Aynı zamanda tüketilen yiyecekler de büyük bir rol oynayabilir. Fakat sürekli tükettiğimiz bir zehir var ki adeta karaciğer yağlanmasını başyapıtı! İşte detayları…

Abone Ol

Meyve, sebze, süt ürünleri ve tahıllar gibi bütün gıdaların içerisinde doğal şeker vardır. Vücudunuz bu karbonhidratları yavaşça sindirir, böylece hücreleriniz sabit bir enerji kaynağı alır. Fakat paketli gıdalardaki sonradan eklenmiş şeker ise vücudunuz üzerinde olumsuz bir etki bırakır. Şeker tüketmemeniz için 7 önemli nedeni sizler için derledik. Gelin zararlarının neler olduğuna birlikte bir bakalım.

KARACİĞER YAĞLANMASINA SEBEP OLUR Şeker tüketimi karaciğer üzerinde oldukça fazla hasara neden olabilir. Karaciğer yağlanmasının sebebi trigliserid birikiminin fazla olmasından kaynaklı.

Aşırı derecede şeker tüketen insanların, karaciğerindeki trigliserid miktarı oldukça yüksektir.Bunun sonucunda ise insülin direnci artar, karaciğer yağlanmasına neden olur. ŞEKERİN ORTAYA ÇIKARDIĞI DİĞER SORUNLAR

OBEZİTE, DİYABET VE KALP HASTALIĞINI ARTIRIR Hepimiz arada bir kendimizi şımartmayı sevsek de, kan şekerini hızla etkileyen yiyecekler obezite, kalp hastalığı ve diyabet riskine katkıda bulunur.

Yapılan araştırmalar sonucu, yüksek glisemik diyetler ile çeşitli kanser türleri arasında bağlantılar olduğu öne sürüldü.

CİLDİN KIRIŞMASINA NEDEN OLUR Şeker tüketiminin en çok bilinen zararları arasında cilt kırışıklıkları da yer alıyor. Şeker tüketimi fazla olan kişilerin şeker tüketmeyen kişilere göre ciltleri daha hızlı kırışmaktadır. Şekerin içerisindeki moleküller, vücuda girdiğinde şeker vücuttaki proteinlere bağlanmaktadır.

Bu bağlanma durumundan sonra ise proteinlerin yapısını değiştirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunun sonucunda şeker tüketiminin devam etmesiyle ciltte sarkma ve kırışıklık problemleri ortaya çıkmaktadır.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIR Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu, şekerin kanser riskini büyük oranda artırdığı tespit edilmiştir.

Yapay şekerlerin içerisinde bulunan çeşitli maddelerin bu gıdayı tüketen kişilerde kanser riskini artırma ihtimali olduğu keşfedildi. Fakat meyve ve sebzelerden doğal yollarla aldığımız şekerler bu riski taşımamaktadır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIR Doğal olmayan şeker tüketimi, bağışıklık sistemini oldukça zayıflatır. Eğer çok fazla şeker tüketen biriyseniz, hastalıklara yakalanma riskiniz de artacaktır.

Bu yüzden şekeri hayatınızdan çıkarın ve meyve gibi doğal olan şekeri tüketmeye çalışın.

MUTSUZLUĞA YOL AÇAR Serotonin, mutluluğun artmasına yardımcı olan bir hormondur. Şeker tükettiğinizde ise bu hormon devreye girerek, mutlu olmanızı sağlar.

Ancak günlük hayatınızda çok fazla şeker tüketen biriyseniz, şeker tüketmemeniz depresyona girerek mutsuz olmanıza neden olabilir. Bu nedenle şeker tüketimini belirli bir miktarda tutmak, fazlasından kaçınmak uzmanlar tarafından önerilmektedir.

DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ARTIRIR Vücudumuzda birçok bakteri bulunur. Bunlardan bazıları ağızda yaşar. İşte bu ağızda yaşayan iyi ve kötü bakteriler, bazıları dişleri korurken, diğer bakteriler dişlere fazlasıyla zarar verir.

Dişlere büyük oranda zarara uğratan bakteriler ise şeker ile beslenir. Bu yüzden bir süre sonra dişlerde çürükler meydana gelir. Eğer çok fazla şeker tüketen biriyseniz acilen şekeri hayatınızdan çıkarmalısınız.

ŞEKER TÜKETİMİNİ NASIL AZALTIRIZ? Kahveyi şekerli içmek yerine mutlaka sade için. Eğer şekersiz içemiyorsanız içerisine şeker eklemek yerine yanında bir meyve ile birlikte tüketin.

Kahvaltıda sürülebilir çikolata tüketmemeye özen gösterin. Bunun yerine doğal fındık ezmelerini tercih edebilirsiniz.

Kahvaltıda yapay tatlandırıcılar içeren mısır gevrekleri yerine, yulaf ezmesi ve yumurtalı bir öğün hazırlamayı tercih edin.