Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Galeriler Gündem Meğer tam bir C vitamini deposuymuş! Şifası saymakla bitmiyor: Yiyen hastalık nedir bilmiyor

Meğer tam bir C vitamini deposuymuş! Şifası saymakla bitmiyor: Yiyen hastalık nedir bilmiyor

Havaların soğuması ve kış aylarının gelişiyle birlikte hastalıkların da görülme sıklığı arttı. Soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıklardan korunmak için ise güçlü bir bağışıklık önemli. Yeterli C vitamini alımı ise bağışıklığı destekleyerek kış boyu hasta olmanızı engelleyebilir. Hepimizin aklına C vitamini denildiğinde ilk olarak portakal gelse de bu kış sebzesi de sizi pek çok hastalıktan koruyabilir…

Turpgiller familyasının bir üyesi olan karnabahar, besin açısından zengindir. Bir fincan çiğ karnabahar, vitaminler, besinler ve liflerle dolu; hepsi sadece 30 kaloridir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı, anti-inflamatuar ve anti-kanser özellikleri de içerir. İşte karnabaharın tüm faydaları…
Karnabaharın kalorisi çok düşüktür ancak çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir.
İşte 1 bardak veya 107 gram (g) çiğ karnabaharda bulunan besin maddelerine genel bir bakış:
Kalori: 27 Lif: 2 gr C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %58'i K Vitamini: Günlük Değerin %14'ü B6 Vitamini: Günlük Değerin %12'si Folat: GD'nin %15'i Pantotenik asit: GD'nin %14'ü Potasyum: GD'nin %7'si Manganez: GD'nin %9'u Kolin: GD'nin %8'i Magnezyum: GD'nin %4'ü Fosfor: GD'nin %4'ü
LİF ORANI YÜKSEKTİR Karnabahar, genel sağlık açısından faydalı olan lif açısından oldukça yüksektir.
1 su bardağı (107 gr) çiğ karnabaharda 2 gr lif bulunur, bu da günlük ihtiyacınızın %7'sini oluşturur.
Lif önemlidir çünkü bağırsaklarınızdaki iltihabı azaltmaya ve sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olan sağlıklı bakterileri besler.
Yeterli lif tüketmek kabızlık, divertikülit ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi sindirim sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Üstelik çalışmalar, karnabahar gibi lif açısından zengin sebzeler açısından zengin bir beslenmenin kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi çeşitli hastalıkların daha düşük riskiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Lif ayrıca tokluğu artırma ve genel kalori alımını azaltma yeteneğinden dolayı obezitenin önlenmesinde de rol oynayabilir.
ZENGİN BİR C VİTAMİNİ KAYNAĞIDIR Karnabahar, C vitamini açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bağışıklık sistemini destekleyen, cilt sağlığını koruyan, antioksidan özelliklere sahip bir vitaminidir.
Karnabahar, aynı zamanda lif, folat, vitamin K, vitamin B6 ve potasyum gibi diğer önemli besin maddelerini de içerir.
Karnabaharı C vitamini alımını artırmak için diyetinize dahil edebilirsiniz. Karnabaharı buzdolabında taze olarak saklamak ve mümkünse pişirmeden önce tüketmek, C vitamini kaybını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Ayrıca, karnabaharı buharda pişirmek veya hafifçe haşlamak, vitamin ve mineral içeriğini korumak için etkili yöntemlerdir.
İYİ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞIDIR Karnabahar, hücrelerinizi zararlı serbest radikallerden ve iltihaplardan koruyan harika bir antioksidan kaynağıdır.
Diğer turpgil sebzelere benzer şekilde karnabahar, kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gösterilen iki grup antioksidan olan glukozinolatlar ve izotiyosiyanatlar açısından özellikle yüksektir.
Karnabahar, kanser önleyici etkilere sahip olan ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok hastalığın riskini azaltabilen karotenoid ve flavonoid antioksidanlar da içerir.
Üstelik karnabahar, antioksidan görevi gören yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini aynı zamanda bağışıklık sağlığını artırabilecek, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabilecek anti-inflamatuar etkileriyle de bilinir.
KİLO VERMEYE KATKIDA BULUNUR Karnabaharın kilo kaybına yardımcı olabilecek çeşitli özellikleri vardır. Birincisi, fincan başına yalnızca 27 kalori (107 g) ile kalorisi düşüktür, bu nedenle kalori alımınızı önemli ölçüde artırmadan yiyebilirsiniz
Ayrıca pirinç ve un gibi yüksek kalorili yiyeceklerin yerine düşük kalorili bir alternatif olarak da kullanılabilir. İyi bir lif kaynağı olan karnabahar, sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini artırır. Bu, kilo kontrolünde önemli bir faktör olan gün boyunca yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Yüksek su içeriği karnabaharın kilo vermeye yardımcı bir diğer özelliğidir. Aslında ağırlığının %92'si sudan oluşur. Çok fazla su içeren, düşük kalorili gıda tüketmek kilo kaybıyla ilişkilidir.
YÜKSEK KOLİN İÇERİR Karnabahar, birçok insanın yeterince tüketmediği önemli bir besin olan kolin açısından zengindir. Bir fincan (107 g) karnabahar 44 miligram kolin içerir; bu, kadınlar için yeterli alımın yaklaşık %10'u ve erkekler için %8'idir.
Kolinin vücutta birçok önemli işlevi vardır. Başlangıç olarak hücre zarlarının bütünlüğünü korumada, DNA sentezlemede ve metabolizmayı desteklemede önemli bir rol oynar.
Kolin ayrıca beyin gelişiminde ve sağlıklı bir sinir sistemi için gerekli olan nörotransmiterlerin üretiminde de rol oynar. Dahası kolesterolün karaciğerde birikmesini önlemeye yardımcı olur.
Çalışmalar, kolin eksikliğinin karaciğer hastalığı ve Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlık riskini artırabileceğini öne sürüyor.
SÜLFORAFAN BAKIMINDAN ZENGİN Karnabahar, üzerinde yoğun olarak çalışılan bir antioksidan olan sülforafan içerir.
Birçok test tüpü ve hayvan araştırması, sülforafanın, kanser ve tümör büyümesinde rol oynayan enzimleri inhibe ederek kanser gelişimini baskılamada özellikle yararlı olduğunu bulmuştur.
Araştırmalar, sülforafanın aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye ve atardamarları sağlıklı tutmaya da yardımcı olabileceğini gösteriyor; her ikisi de kalp hastalığını önlemede önemli faktörler.
Son olarak hayvan çalışmaları, sülforafanın diyabetin önlenmesinde ve böbrek hastalığı gibi diyabetin neden olduğu komplikasyon riskinin azaltılmasında da rol oynayabileceğini göstermektedir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Canan Karatay anlattı: Her öğünde tüketin! Dünyanın en faydalı besini...

Canan Karatay anlattı: Her öğünde tüketin! Dünyanın en faydalı besini...