Genel

Buna dikkat etmezseniz boyunuz kısalabilir!

Abone Ol

Koronavirüs salgını ile birlikte başlayan evde çalışma modelinin getirdiği en büyük sorunlardan biri duruş bozuklukları. Omurga yamulmasına ve kambur duruşa neden olan duruş bozuklukları; sırt, bel, boyun ağrısının en büyük nedenleri arasında bulunuyor.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, duruş bozukluklarını anlatarak, iyi duruş için ipuçları verdi.

Omurganızın üç doğal eğrisi vardır. Boynunuzda, sırtınızın ortasında ve sırtınızın alt kısmında. Normal eğrilik 25-40 derecedir. Doğru duruş bu eğrileri korumalı ancak artırmamalı.

Ayrıca iki duruş şeklimiz vardır. Dinamik duruş, yürürken, koşarken veya bir şey almak için eğilirken olduğu gibi hareket ederken kendinizi nasıl konumlandırdığınızdır.

Statik duruş ise otururken, ayakta dururken veya uyurken olduğu gibi hareket etmediğinizde nasıl tuttuğunuzdur.

Kötü duruş sizi boynunuzdaki ve sırtınızdaki kasları fazla çalıştırmaya zorlar. Bağışıklık sisteminizin bu kasları iyileştirme çabaları, zamanla yakındaki eklemlerde iltihaplanmaya neden olur.

Yanlış durduğumuzun farkında değiliz. Devamlı öne eğilerek iş yaptığımız için kamburlaşıyoruz bu da boyumuzun bile kısalmasına neden oluyor. Oysaki doğru duruş, bel, boyun ve sırt sorunlarını engellerken kişilerin fiziksel ve ruhsal olarak daha rahat olmasını sağlıyor.

Kötü duruş sağlığınız için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Örnek vermem gerekirse; omurganızı daha kırılgan ve yaralanmaya yatkın hale getirerek yıpratır, boyun, omuz ve sırt ağrısına, neden olur, esnekliğinizi azaltır, düşme riskini arttırır, sindirmeyi zorlaştırır hatta nefes kalitenizi bile bozabilir.

Bu durumları yaşamamak için ise şu durumlara dikkat edilmesi gerekiyor...

Rahat alçak topuklu ayakkabılar giyin, çalışma alanınızın yüksekliğini iyi ayarlayın, kilonuzu koruyun, mümkün olduğunca hayatınıza hareket katın, otururken sık sık pozisyonunuzu değiştirin, ayaklarınızın yere değdiğinden emin olun, ellerinizi çok bükerek çalışmayın, telefon kullanırken eğilmeyin göz hizasında kullanın, uyku pozisyonunuza dikkat edin, çalışmalarınız arasına mola vererek kısa yürüyüşler yapın.

Oturduğumuzda, ayakta durduğumuzda, yürüdüğümüzde veya hareket ettiğimizde vücudumuz önceden öğrenilmiş motor kalıplarını takip eder.

Vücudunuz kambur durmayı öğrendiyse, yapacağı budur.