Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde 24 Eylül'de meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedilerek bölgede paniğe neden oldu. AFAD verilerine göre saat 10.40'ta meydana gelen sarsıntı, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya'nın yanı sıra çevre bölgelerde de hissedildi.
Depremin ardından bölgede saha çalışmaları sürerken, jeoloji uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un 31 Mart 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptığı değerlendirmeler yeniden gündeme geldi.
Üşümezsoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaptığı açıklamalarda Atatürk Barajı'nın güneyindeki faylara dikkat çekmiş ve özellikle Bozova Fayı çevresindeki stres birikiminin izlenmesi gerektiğini belirtmişti.
Üşümezsoy, Pazarcık ve Elbistan depremlerinin ardından bölgedeki bazı faylarda gerilme yaşanabileceğini savunmuş, Atatürk Barajı çevresindeki fayların konumu ile bölgede meydana gelen stres değişimlerine işaret etmişti.
Karaköprü'de meydana gelen son depremin ardından Bozova Fayı da yeniden gündeme geldi. Fayın, 2026 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'nda 55 kilometre uzunluğunda, sağ yanal doğrultu atımlı diri fay olarak tanımlandığı belirtildi.
Şener Üşümezsoy, geçmiş yıllarda yaptığı deprem değerlendirmelerine de değindi. 2012 yılında Erzincan depreminin 20. yılı dolayısıyla kendisine riskli bölgelerin sorulduğunu belirten Üşümezsoy, o dönemde Sivrice, Acıpayam ve Yedisu'yu işaret ettiğini söyledi.
Üşümezsoy, bu bölgelerden Sivrice ve Acıpayam'da daha sonra depremler meydana geldiğini ifade etti. Ayrıca Sisam depreminden önce de Sisam Fayı'na dikkat çektiğini belirtti.
Silivri-Kumburgaz hattına ilişkin geçmiş değerlendirmesini de aktaran Üşümezsoy, bu bölgede 6 ile 6,5 arasında bir deprem meydana gelebileceğini söylediğini ifade etti. Uzman, Simav-Sındırgı bölgesine de daha önce dikkat çektiğini anlattı.
Yeni değerlendirmesinde Pamukkale Fayı üzerinde duran Üşümezsoy, bu fayın risk taşıyan faylardan biri olduğunu savundu. Pamukkale Fayı'nın 7'nin altında deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Üşümezsoy, olası depremin büyüklüğünün 6,5 ile 7 arasında olabileceğini ifade etti.
Pamukkale ve çevresinin tarihsel depremler açısından dikkat çeken bir bölge olduğunu belirten Üşümezsoy, Laodikeia çevresinde geçmişte çok sayıda deprem yaşandığını söyledi. Bölgedeki sıcak su kaynaklarının da faylarla bağlantılı olduğunu ifade eden uzman isim, Milattan Sonra 40 yılında bölgede meydana gelen büyük bir depremin tarihsel kayıtlarda yer aldığını belirtti.