Yaklaşık 5 yıl önce aldığı torna makinesiyle kendi atölyesini kuran Özdemir, kuka, damla kehribar, sıkma kehribar ve katalin gibi farklı malzemelerden tespih üretiyor.
Tespih koleksiyonculuğundan ustalığa uzanan yolculuk
Çorum’un Alaca ilçesinde yaşayan Fatih Özdemir’in yıllar önce hobi olarak başladığı tespih merakı, zamanla üretime dönüştü. İlk olarak küçük bir tespih koleksiyonu oluşturan 41 yaşındaki Özdemir, yaklaşık 5 yıl önce satın aldığı torna makinesiyle kendi tespihlerini yapmaya başladı.
Tespih yapımını ustalarından öğrendiği bilgiler, izlediği videolar ve deneme yanılma yöntemiyle geliştiren Özdemir, açtığı atölyede çalışmalarını sürdürüyor. Boş zamanlarında hobi olarak ürettiği tespihler, çevresinden ve tespih meraklılarından ilgi görünce sipariş almaya da başladı.
Farklı malzemelerden kişiye özel tespihler yapıyor
Tespih üretiminde farklı malzeme gruplarıyla çalıştığını belirten Özdemir, kuka, damla kehribar, sıkma kehribar ve katalin kullanarak çeşitli modeller hazırlıyor.
Müşterilerin taleplerine göre farklı ölçü ve modellerde üretim yaptığını anlatan Özdemir, tespih yapımına başlamadan önce kullanılacak malzemenin ölçülerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
"İlgi gördü, siparişler almaya başladık"
Tespih merakının zamanla üretime dönüştüğünü anlatan Fatih Özdemir, süreci şu sözlerle anlattı:
"Çok eskiden bir tespih merakım, sevgim vardı. Hobi olarak küçük bir koleksiyon yapıyordum. Daha sonra bu sevgimiz, 'kendimiz yapalım' şeklinde devam etti ve tespih yapmaya başladım. İlerleyen zamanlarda çevremizden ilgi gördü, siparişler almaya başladık. Benim tespih yapma malzemelerim yokken tespih yapabileceğim ekipmanlarım vardı. Şu torna olmadan bir tespih yapmamız zor. Bunun için torna satın aldım. Bu şekilde başladım. Malzemeleri ya kendim alıyorum ya da koleksiyoner gönderiyor. Bizim bölgemizde tespih ustası biraz az, gidip eline bakıp öğrenebileceğimiz tespih ustası bize en yakın 250-300 kilometre uzaklıkta. Ben ustalarımızın yanlarına zaman zaman gittim, onlara sordum, videolarını izledim. Deneme yanılma yöntemlerini uyguladım."
"Hobimi daha ileri bir seviyeye taşımak istiyorum"
Farklı tespih çeşitleri üzerinde çalıştığını belirten Özdemir, müşterilerinin isteklerine göre üretim yapmaya gayret ettiğini söyledi.
Özdemir, hobisini profesyonel bir mesleğe dönüştürmek istediğini belirterek, "Şu anda hobi olarak yaptığım bu işi daha ileri bir seviyeye taşımak isterim. Sanatla uğraşmak her zaman için güzeldir, iyidir. İnsanların, ellerinden geldiği kadar boş vakitlerini değerlendirebilecekleri bir şeyler yapmaları çok güzel olur." ifadelerini kullandı.