FIFA Başkanı Gianni Infantino’nun FIFA Forward Enterprise (FFE) aracılığıyla erkekler ve kadınlar Dünya Kupası başta olmak üzere FIFA turnuvalarının hisselerini özel yatırımcılara açmayı hedefleyen projesiyle ilgili kriz sürüyor.
UEFA’dan geri adım yok
Projeye başından bu yana sert tepki gösteren UEFA, FIFA’nın söz konusu planı geri çekmesine rağmen boykot kararından vazgeçmedi.
UEFA’dan yapılan açıklamada, FIFA organizasyonlarına katılmama kararına ilişkin şartların değişmediği belirtilerek, “UEFA federasyonları, FIFA organizasyonlarına katılmama kararına bağlı şartlar konusunda son derece netti. Öncelikle, ana turnuvaların hisselerini satma tekliflerinin geri çekilmesi gerekiyordu. İkinci olarak ise oyunu bu şekilde tahrif etmeye yönelik bu tür girişimlerin bir daha asla yapılmayacağına dair güvenceler verilmesi gerekiyordu. Bu şartlar karşılanmamıştır.” ifadelerine yer verildi.
“Infantino’ya güven kaybı sürüyor”
Açıklamada, UEFA’nın FIFA Başkanı Gianni Infantino’ya olan güvenini kaybettiği yönündeki tutumunun değişmediği vurgulandı.
“Bu pozisyon, geçerliliğini korumaktadır. Çarşamba günü FIFA Başkanı tarafından istihdam edilen bazı kişilerin kendisiyle aynı fikirde olduğuna dair yapılan duyuru hiçbir şeyi değiştirmemektedir.” denildi.
İlk boykot 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası olabilir
Taraflar arasında uzlaşı sağlanamaması halinde, 5 Eylül’de Polonya’da başlayacak 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası, UEFA öncülüğündeki boykotun uygulanacağı ilk FIFA organizasyonu olabilir.
FIFA projeyi geri çekmişti
Yaşanan krizin ardından FIFA Başkanı Gianni Infantino, Fas’ın Rabat kentinde üst düzey yöneticilerle olağanüstü toplantı gerçekleştirmişti.
Toplantının ardından FIFA, Dünya Kupası’nın ticari ve operasyonel haklarının satılmasını öngören teklifin tamamen geri çekildiğini açıklamış, yapılan hatalar nedeniyle FIFA Konseyi üyeleri ile ulusal federasyonlara özür mektubu gönderildiğini duyurmuştu.