Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Çiçek Nene’nin buğdayına koruma

Çiçek Nene’nin buğdayına koruma

Artvin’de kökleri Birinci Dünya Savaşı’na dayanan döl buğdayının korunması için çalışma başlatıldı. 108 yıldır üretimi yapılan döl buğdayının coğrafi işaret alması için sürecin devam ettiğini belirten Botaş Uluslararası Projeler ve İş Geliştirme Daire Eski Başkanı Arif Ataman, “Bu projeler gönüllülük ruhuyla yapılıyor. Yürüttüğümüz projelerle bu tohumların Artvin ekonomisine katkı sağlamasını hedefliyoruz” dedi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Çiçek Nene’nin buğdayına koruma

ARTVİN’in 1915’te Rus saldırılarına karşı gönüllü birlikler tarafından savunulan Şavşat ilçesinde büyük direnişin Nene Hatun’u Çiçek Nene, bugün bambaşka bir gönüllülük hareketiyle anılıyor. Çiçek Nene’nin döl buğdayına koruma getiriliyor. 108 yıldır doğallığını koruyarak, coğrafi işaret alma aşamasına gelen döl buğdayını korumak için yeni bir projenin yolda olduğu kaydedildi. Projenin sahibi Botaş Uluslararası Projeler ve İş Geliştirme Daire Eski Başkanı ve Artvin Bağımsız Milletvekili Adayı Arif Ataman. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Ataman, Çiçek Nene’nin torunları olarak döl buğdayını korumaya kararlı olduklarını söyledi.

MİLİS KUVVETLERİ DOYURAN EKMEK

Birinci Dünya Savaşı’nda gönüllülerden oluşan Milis kuvvetleri doyuran ekmeklerin döl buğdayından yapıldığını belirten Ataman, “Ata tohumu projemiz, bugünün ve geleceğin gıda savaşlarında da kurtuluşumuz olacak. Türkiye’nin ata tohum yetiştiriciliğinde Artvin’in lider ve örnek şehir olmasını istiyoruz. Artvin’de ata tohumu sıkıntısı yok, aksine bolca ata tohumu var. Çünkü tarım Artvin’de ticari maksatla değil; daha çok ailelerin kendi ihtiyaçlarını karşılamak için yapılıyor. Yani el değmemiş, genetiği ile hiç oynanmamış tohumlar hala Artvin’de bulunuyor. Aslında Artvin’de ata tohum üzerine mikro ölçekli projelerle ata tohuma ilgi çekilmiş durumda, gayet de başarılı münferit yerel çalışma örnekleri görmekteyiz” dedi.

Ekran görüntüsü 2023-04-11 212009
Arif Ataman

GELİR KAYNAĞI OLABİLİR

Halkın da ilgisine dikkat çeken Ataman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an bu projeler gönüllük esasına dayalı yürütülüyor. Ata tohumu yetiştiriciliği ve bu tohumların önemi, henüz ARTVİN ekonomisine büyük güç sağlama aşamasında değil. Biz yürüteceğimiz projeler ile bu tohumların Artvin ekonomisine katkısını hedefliyoruz. Bunu gönüllülükten öteye götürerek destek ve teşviklere sistemli şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Geniş ölçekli projeler ile kıyıda köşede kalmış ata tohumlarımızı da ortaya çıkarmak istiyoruz. Çünkü bu tohumların korunmasının ötesinde çoğaltılması ve halka gelir sağlaması da gerekiyor.” (Hürriyet)
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trabzonspor'dan Başkan Ertuğrul Doğan'dan Sergen Yalçın açıklaması

Trabzonspor'dan Başkan Ertuğrul Doğan'dan Sergen Yalçın açıklaması