Glokom Çeşitleri

Glokom en sık görülen göz hastalıklarından biridir. İki ana tür vardır: açık açılı ve kapalı açılı glokom. bununla birlikte, değişik nedenlere bağlı ve farklı tedavilere sahip glokom türleri de mevcuttur.

Kapalı açılı glokom (akut açılı glokom)

Bu aniden ortaya çıkabilir; hasta genellikle ağrı ve hızlı görme kaybı yaşar. Neyse ki, ağrı ve rahatsızlık belirtileri hastaya tıbbi yardım aramasını sağlar ve bu da genellikle herhangi bir kalıcı hasarı önlemek için derhal tedavi ile sonuçlanır.

Birincil açık açılı glokom (kronik glokom)

Bu tür çok yavaş ilerler. Hasta herhangi bir semptom hissetmeyebilir; hafif bir görme kaybı bile fark edilmeyebilir. Bu tip glokomda, birçok kişi kalıcı hasar oluşana kadar tıbbi yardım alamaz.

Düşük gerilimli glokom

Bu, uzmanların tam olarak anlamadığı nadir bir glokom şeklidir. Göz basıncı normal olsa da, optik sinir hasarı meydana gelir. Optik sinire kan akışının azalmasından kaynaklanıyor olabilir.

Pigmenter glokom

Pigmenter glokom, bir açık açılı glokom türüdür ve tipik olarak erken veya orta yetişkinlik döneminde oluşur. İrisden kaynaklanan pigment hücreleri göz içinde dağılır. Bu hücreler gözdeki sıvıyı tahliye eden kanallarda birikirlerse, gözdeki normal sıvı akışını bozabilir ve bu da göz basıncında bir yükselmeye neden olabilir.

Glokomun belirtileri nelerdir?

Açık açılı glokom ve akut açılı glokomun belirti ve semptomları oldukça farklıdır:

Birincil açık açılı glokom belirtileri

  • Periferik görme yavaş yavaş kaybolur. Bu neredeyse her zaman iki gözü de etkiler.

  • İleri evrelerde, hastanın tünel vizyonu vardır.

  • Kapalı açılı glokom belirtileri

  • Göz ağrısı, genellikle şiddetli.

  • Bulanık görme

  • Göz ağrısına genellikle bulantı ve bazen kusma eşlik eder.

  • Işıklar etraflarında fazladan hale benzeri ışımalar var gibi görünmektedir.

  • Kırmızı gözler.

  • Ani ve beklenmedik görme sorunları, özellikle de aydınlatma yetersiz olduğunda.

Glokom Cerrahisi

İlaçlar işe yaramazsa veya hasta onlara tahammül edemiyorsa, cerrahi müdahale bir seçenek olabilir. Ameliyatın amacı genellikle göz içindeki basıncı azaltmaktır. Ameliyat örnekleri şunlardır:

Trabeküloplasti: Tıkanmış drenaj kanallarının engellenmesini engellemek için bir lazer ışını kullanılır, bu da göz içindeki sıvının tahliye edilmesini kolaylaştırır.

Filtreleme ameliyatı (viskokanalostomi): Bu işlem için lazer ameliyatı dahil tüm işlemlerin denenmiş ve başarılı olmamış olduğu durumlarda gerçekleştirilebilir. Sıvı drenajını iyileştirmek için göz içindeki kanallar açılır.

Drenaj implantı: Bu seçenek bazen çocuklar veya sekonder glokomu olanlar için kullanılır. Basınç meydana getiren sıvıların daha iyi tahliye edilmesine yardımcı olmak için göze küçük bir silikon tüp yerleştirilir.

Akut açı kapanması glokomu:  Akut açı kapanması glokomu acil tıbbi tedavi olarak kabul edilir. Basınç düşürücü ilaçlar derhal uygulanır. İrisde genellikle sıvıların trabeküler ağ örgüsüne (gözün drenaj sistemi) geçmesine izin veren küçük bir delik oluşturan bir lazer prosedürü uygulanır - bu işleme iridotomi adı verilir.

Sadece bir göz etkilense bile, doktor her ikisini de tedavi etmeye karar verebilir, çünkü bu tip glokom sıklıkla diğer gözü de etkiler.

Önleme

Glokomu önlemenin bilinen bir yolu yoktur, ancak erken yakalamak, daha etkin bir şekilde tedavi edilebileceği ve görme kaybının en aza indirilebileceği anlamına gelir. Genellikle, hiçbir semptom olmadığından, gözlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek önemlidir; özellikle daha büyük risk taşıyan kişiler için.

Bu nedenle, yaşlı yetişkinler, Afrika kökenli insanlar ve diyabetli bireyler, her yıl veya 35 yaşından sonra yılda 2 kez test edilmelidir

Editör: Haber Merkezi