Türkiye'de 18 gün sürecek tam kapanma süreci başladı. Bu süreç zarfında işyerinde çalışacak vatandaşlar görev belgesi alma sayfasına yoğun başvuru gerçekleştirdi. İş yerinden de istenebilecek olan görev belgesi alma sayfası da erişime açıldı. E-Başvuru sayfası ile vatandaşlar belgelerini bu sayfa üzerinden yazdırıyor. Dün itibari ile sistemde yaşanan yoğunluktan dolayı birçok kişi görev belgesini alamıyor. Sistemin kısa sürede düzelmesi bekleniyor

GÖREV BELGESİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 'ÇALIŞMA İZNİ' AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanlığı, el yazısıyla doldurulan çalışma izni/görev belgelerinin, kolluk birimlerince fotoğrafının çekilerek sisteme yüklendiğini, belgeyi ibraz eden kişinin muafiyet kapsamında olmadığı ya da yetkisi olmadığı halde usulsüz belge doldurduğunun tespit edilmesi halinde cezai işlem uygulandığını bildirdi.

Tam kapanma sürecinde, e-başvuru sistemi üzerinden muafiyet kapsamında bulunan 697 bin 599 kişi, çalışma izni belgesi, e-başvuru ve Alo 199 üzerinden 184 bin 40 kişi de seyahat izin belgesi aldı.

ÇALIŞMA İZİN BELGESİ NASIL ALINIR?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tam kapanmada çalışmak zorunda olanları ilgilendiren bir açıklama yaptı. İçişleri Bakanı Soylu, kısıtlamadan muaf sektörlerde çalışanların işe gidip gelme sürecinde izin belgelerini nasıl alacaklarına ilişkin soru üzerine de markette, bakkalda, üretim, lojistik, tedarik gibi alanlarda çalışanlar için de süreci kolaylaştırdıklarını vurguladı.

Soylu, şunları kaydetti: "Çalışma izin belgesiyle ilgili arkadaşlarımız yarın (bugün) akşam devreye koyacaklar. e-Devlet üzerinden SGK tuşuna basıp T.C. kimlik numaraları girilerek, çıktı alınacak. Bu kadar. Kurumların ayrıca bir yazı vermesine gerek kalmayacak.

Diyelim ki alınamadı, onu da yarın tekrar yayınlıyoruz, bu sefer çalışılan kurumlar size bir görevli kağıdı verecek. Bu görevli kağıdında ad, soyad ve kurumun 'Bu benim şu SGK kaydıyla çalışanımdır. Bunun suistimalinden ben de sorumluyum' diye bir kağıt imzalayacak.

Yani hem e-Devlet üzerinden bunu çok rahat bir şekilde vereceğiz, kimseden yazı alınmasına gerek kalmayacak. Eğer alınamıyorsa da iş yerinden bir belge alınabilecek. Hem klasik hem modern metodumuz var."

Daha önce muafiyet belgesi olanların bunu bir "serbest dolaşım belgesi" gibi kullandığı, şehir içinde istediği gibi dolaştığının anımsatılması üzerine Soylu, asla böyle olamayacağının altını çizdi.

Çalışma belgesi nasıl alınır?

Bakan Soylu, "Dün iki ayrı toplantı yaptık. Tüm kuralları kolluk birimlerimizle, valilerimizle, kaymakamlarımızla ele aldık. Bu kuralları harfi harfine 17 gün uygulayacağız." dedi.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi şöyle:
"29 Nisan’dan itibaren muafiyetler kapsamında bulunan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalışan kişilerin, e-devlet’te bulunan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sisteminden “görev belgesi” başvurusunda bulunabilecek. Görev belgesine başvuruda bulunanların sosyal güvenlik numarasına göre çalıştığı işyeri sicil numarası belirlenecek ve iş yerinin faaliyet alanına göre muafiyet kapsamında olup olmadığına bakılacak.

İlgili Bakanlıklarla sağlanan entegrasyonlar vesilesiyle anlık ve otomatik bir şekilde yapılacak bu sorgulamaların ardından bildirimle aranan koşullar arasında uyumluluğun tespiti durumunda sistemden otomatik bir şekilde görev belgesi verilecek.

Görev belgesi alma

GENELGE GÖREV BELGELERİ İLE İLGİLİ ŞU BİLGİLERE YER VERİLDİ:

Başvuran çalışana dair kimlik bilgilerinin dışında sokağa çıkma kısıtlaması esnasında hangi amaçla işyerinde olması gerektiği, işyeri ve ikamet adresi, çalışma süresi/zaman dilimi, varsa kullanacağı servis veya araç plaka bilgisinin de bulunacağı görev belgesinin çıktısı başvuran kişi tarafından alınarak işyeri/firma yetkilisine imzalatılacak.

Başvuracakların e-başvuru sistemini kullanımında oluşabilecek sorunlar, erişim hatası, sistemsel yoğunluk gibi geçici durumlar sebebiyle zamanında görev belgesi alınamaması hâlinde bir defaya mahsus olmak ve en fazla üç gün için geçerli olmak şartıyla görev belgesi formu manuel olarak doldurularak çalışan ve işyeri/firma yetkilisi tarafından imzalanmak üzere düzenlenebilecek.

ZAMAN VE GÜZERGAH SINIRI

e-başvuru sitemi üzerinden ya da zorunlu durumlarda manuel olarak düzenlenen görev belgeleri kapsamında; İşyeri/firma yetkilisi, imza altına aldığı belgede belirtilen kişinin yetkilisi olduğu işyerinde/firmada çalıştığı, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında zorunlu bir amaçla işyerinde olması gerektiği bilgisinin doğruluğundan,

Hakkında görev belgesi düzenlenen kişi ise kendisi ile ilgili bilgilerin doğruluğundan ve sokağa çıkma kısıtlaması sırasında muafiyet nedeni ile buna bağlı olarak zaman ve güzergahla sınırlı davranmaktan, sorumlu olacak.

KONTROLLERDE İBRAZ EDİLECEK

Düzenlenen görev belgesi, sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında muafiyet tanınan işyerlerinde çalışan personelin yanında bulundurulacak ve yapılacak kontrollerde denetim ekiplerine ibraz edilecek.

e-başvuru sistemi üzerinden üretilen görev belgeleri eş zamanlı olarak kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemlerine de iletilecek olup, kolluk kuvvetlerince yürütülecek denetim faaliyetleri sırasında, geçerli görev belgesi olmayan/ibraz edemeyen veya görev belgesinde belirtilen muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile denetim sırasındaki durumu uyumlu olmayan kişiler ile eksik/yanlış bilgi veren işyeri yetkilileri hakkında adli ve idari işlem uygulanacak.

Bu noktada esnaf, sanayi ve/veya ticaret ile ziraat odaları başta olmak üzere ilgili meslek odaları tarafından gerekli rehberlik faaliyetlerine ağırlık verilecek ve faaliyet alanlarındaki işyerlerinin/firmaların bilgilendirilmeleri ve kurallara uymaya teşvik edilecek.

Tam kapanma dönemi içerisinde asgari personel ile hizmet sunacak kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında/yerlerinde görev yapacak kamu personeli için de yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan Ek-2’de örneği verilen “Kamu Personeli Görev Bildirim Belgesi” düzenlenecek ve bu kapsamdaki kamu personeli, görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikameti ile işyeri arasındaki güzergahla sınırlı olacak şekilde muafiyete tabi olacak.

DOĞRUDAN ERİŞİM

Ayrıca seyahat izin başvuruları, önceden e-Devlette İçişleri Bakanlığınca sunulan hizmetlerden olan E-Başvuru Sisteminin içerisindeyken vatandaşlarımızın erişimlerini kolaylaştırmak üzere yapılan geliştirmeler ile birlikte e-Devlet İçişleri Bakanlığı Hizmetleri listesinden doğrudan erişim sağlanabilecek hale getirildi.

ÖLÜM BELGESİNDEN VAZGEÇİLDİ

Cenaze sahibi vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçilmesi amacıyla “Cenaze İzin Hizmeti” seyahat izni başvurusundan ayrı olarak doğrudan erişilebilir hale getirildi. Ayrıca cenaze izni için başvuru esnasında vatandaşların elektronik ortamda “Ölüm Belgesi” yüklemesi uygulamasından da vazgeçildi. Başvuru konusunun doğruluğu, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki sistem entegrasyonları ile teyit edilecek.

SEYEHAT İZİN BELGESİ ALMADA KOLAYLIK

Ayrıca seyahat izin başvuruları, önceden e-Devlette İçişleri Bakanlığınca sunulan hizmetlerden olan E-Başvuru Sisteminin içerisindeyken vatandaşlarımızın erişimlerini kolaylaştırmak üzere yapılan geliştirmeler ile birlikte e-Devlet İçişleri Bakanlığı Hizmetleri listesinden doğrudan erişim sağlanabilecek hale getirildi.

Editör: Haber Merkezi