2020 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için bugüne kadar gerçekleştirilen üç toplantıda sendikalar ve işveren kesimi teklifini sundu. Yarın ya da 25 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yapılması beklenen toplantıda hükümetin görüşü de netlik kazanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İnşallah jestimizi yaparız da bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” açıklaması, çalışanları umutlandırdı.

TÜİK “2.331 TL” dedi
Bugüne kadar üç toplantı gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu son olarak 17 Aralık’ta TİSK’in ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantıya taraflarca gösterge niteliği olması nedeniyle önemsenen TÜİK raporu sunuldu. TÜİK, günlük kalori ihtiyacını karşılamak üzere; hafif işlerin görüldüğü işkolları için 1.940; orta ağırlıkta işkolları için 2 bin 86; ağır işkolu için ise 2 bin 331 TL gıda aylık gıda harcaması yapılması gerektiğini hesapladı.

Sendikalar da beklentilerini açıkladı
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’ten temsilciler, Türk-İş Genel Merkezi’nde bir araya gelerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını değerlendirdi.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, 2 bin 578 liranın altındaki asgari ücret teklifini değerlendirmeye almayacaklarını açıkladı.

24 ya da 25 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile toplantı yapılacağını, hükümetin görüşünün o gün belirleneceğini ifade eden Irgat, açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin beklentilerinin çok altında bulunduğunu, bu nedenle iyimser olamadıklarını belirtti.

“2 bin 578 liranın altında bir rakam gelirse ortak bir tavır, tepki olacak mı?” sorusuna Irgat, “Elbette olacak, Bakanlığın açıklamasından sonra. Onun altındaki bir karara katılmayacağımızı ortak olarak deklare ediyoruz” açıklamasında bulundu.

DİSK’in talebi en az 3 bin 200 lira
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız da soru üzerine, asgari ücretin kriterlerini net şekilde ortaya koyduklarını vurguladı. Yıldız, asgari ücretin 2 bin 578 liranın üstünde bir rakam olması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise yaptıkları çalışma sonucunda asgari ücreti 3 bin 200 lira olarak hesapladıklarını, bu rakamdan aşağı olmaması gerektiğini söylediklerini anlattı. Görgün, “Bizim, hesapladığımız 3 bin 200 lira konusunda bir problemimiz yok” dedi.

TİSK, desteğin 2020’de sürmesini talep ediyor
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu ise yeni asgari ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarını duyurdu.

TİSK’in açıklamasında ”İşveren olarak yüzde 2 ile en yüksek katkı sağladığımız İşsizlik Sigortası Fonu’ndan bu yıl 150 lira olarak karşılanan bu desteğin, 2020’de 200 lira ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayıp devam etmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi