Türkgün | Gündem | 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor! Bakan Göktaş düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı

15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor! Bakan Göktaş düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Bakan Göktaş, "15 yaş altındaki çocuklara sosyal ağ hizmeti sunulamayacak. 15-18 yaş aralığında bulunanların hesapları ise herkese açık olamayacak, canlı yayın ve kişiselleştirilmiş reklam özellikleri sunulamayacak" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Bakan Göktaş, "15 yaş altındaki çocuklara sosyal ağ hizmeti sunulamayacak. 15-18 yaş aralığında bulunanların hesapları ise herkese açık olamayacak, canlı yayın ve kişiselleştirilmiş reklam özellikleri sunulamayacak" dedi.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
MUHABİR: Eylül Şahin

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Mersin Üniversitesi Akdeniz Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Mersin Çalıştayı Sonuç Konferansı”nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Göktaş, açıklamalarında çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesinin yanı sıra afet bölgelerinde yürütülen çalışmalar ve Sosyal Risk Haritası projesine ilişkin bilgi verdi.

15 yaş altındaki çocuklara sosyal ağ hizmeti sunulamayacak

Çocukların dijital dünyadaki güvenliğini sağlamayı amaçlayan düzenlemenin yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Göktaş, uygulamanın yerli ve yabancı tüm sosyal ağ sağlayıcılarını kapsayacağını söyledi.

Düzenlemenin temel amacının çocukları internet ortamındaki risklerden korumak olduğunu vurgulayan Göktaş, şu ifadeleri kullandı:

“15 yaş altındaki çocuklara sosyal ağ hizmeti sunulamayacak, 15-18 yaş grubundaki çocuklara ise özel ve güvenli hizmet verilecek.”

Yeni sistemle çocukların fiziksel, zihinsel, psikolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerinin korunması hedefleniyor. Sosyal ağ sağlayıcılarından da çocukların güvenliğini artıracak sistemleri devreye almaları bekleniyor.

Yaş doğrulaması e-Devlet üzerinden yapılacak

Düzenleme kapsamında çocukların hesaplarının kullanımına yönelik çeşitli kısıtlamalar uygulanacak. Göktaş, çocukların yüksek yararının gözetileceğini ve istismar ile sömürü risklerinin önlenmesinin amaçlandığını belirtti.

Bakan Göktaş, yeni uygulamanın ayrıntılarını şu sözlerle anlattı:

“Bu süreçte çocuğun yaşı ve yüksek yararı esas alınacak. Burada, çocukların gelişimi korunurken istismar ve sömürü risklerinin önlenmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda çocukların hesapları herkese açık olamayacak, canlı yayın ve kişiselleştirilmiş reklam özellikleri sunulamayacak. Çocuklar yalnızca takip ettikleri hesaplardan mesaj alabilecek ve takipçi listeleri başkaları tarafından görüntülenemeyecek. Yeni hesap açılışlarında e-Devlet üzerinden yaş doğrulaması yapılacak. Bu süreçte kimlik bilgileri değil, yalnızca yaş aralığı paylaşılacak ve kişisel veriler korunacak.”

Sosyal medya platformları için son tarih 31 Mart 2027

Yönetmeliğin 1 Kasım’da yürürlüğe gireceğini açıklayan Göktaş, sosyal ağ sağlayıcılarının mevcut hesaplara ilişkin yaş doğrulama işlemlerini tamamlamaları için son tarihin 31 Mart 2027 olduğunu bildirdi.

Düzenleme kapsamında ebeveynlerin çocuklarının hesaplarını, kullanım sürelerini ve ücretli işlemlerini kontrol edebilmeleri de öngörülüyor. Böylece ailelerin çocuklarının dijital faaliyetlerini takip etmelerinin ve onları çevrim içi risklerden korumalarının desteklenmesi amaçlanıyor.

Sosyal Risk Haritası ile ailelere erken müdahale

Bakan Göktaş, açıklamalarında Sosyal Risk Haritası projesindeki çalışmalara da değindi. Türkiye genelinde mahalle, hane ve birey düzeyindeki sosyal risklerin önceden belirlenmesini hedefleyen proje kapsamında 648 gösterge üzerinden hane bazlı analizler yapılıyor.

Harita üzerinde bir buçuk yılı aşkın süredir çalışıldığını belirten Göktaş, 35 haritadan 14’ünün tamamlandığını söyledi. Çocuğun suça sürüklenmesi ve kadına yönelik şiddet konularındaki sosyal risk haritaları için ise 81 ilde valiliklerle koordineli biçimde vaka bazlı çalışmalar yürütülüyor.

Projenin “Aile Rehberi” ve “Çocuklar Güvende” sistemleri üzerinden ilerlediğini aktaran Göktaş, ihtiyaç belirlenen kişilerin sosyal hizmetlere yönlendirildiğini ifade etti.

Sosyal risklerin erken aşamada tespit edilmesinin önleyici hizmetler açısından önem taşıdığını vurgulayan Göktaş, modeli şöyle anlattı:

“Bütün haneyi taradığımız ve bütün haneyi güçlendirdiğimiz bir model bu. Gerçekten yeni bir model. Çok dinamik bir şekilde işliyor. Çünkü verileri farklı bakanlıklarla beraber işliyoruz. Çalışmalarımız gizlilik esasına göre yürütülüyor. Tamamen gizli, vaka özelinde ve bireysel çalışmayı çok titiz bir şekilde yürüttüğümüz bir model. Amacımız, vakayı tespit ettikten sonra takip etmek ve aileyi güçlendirmek.”

Selden etkilenen illere 242 milyon lira kaynak aktarıldı

Göktaş, açıklamasında şiddetli yağışların etkili olduğu illerde yürütülen çalışmalara da değindi. Yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Bakan Göktaş, Bakanlığın afet durumlarında kesintisiz hizmet verdiğini ve vatandaşların ihtiyaçlarının ilgili kurumlarla koordinasyon içinde karşılandığını belirtti.

Selden etkilenen illere ilk aşamada 242 milyon lira kaynak aktarıldığını bildiren Göktaş, barınma ve temel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bakan Göktaş, İstanbul’daki saha çalışmalarına ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

“İlk etapta, selden etkilenen illere 242 milyon liralık kaynak aktardık. Vatandaşlarımızın barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik adımlar attık. İlgili personelimizle ve Psikososyal Destek Ekiplerimizle vatandaşlarımızın yanındayız. İstanbul’da 212 personel ve 39 araçla sürekli sahadayız. Rabbim ülkemizi her türlü afetten muhafaza eylesin.”

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...