Adalet Bakanı Akın Gürlek, Adalet Bakanlığı görevleri kapsamında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ni ziyaret etti. Bölge İdare Mahkemesi Daire Başkanları ve İdare Mahkemeleri Başkanlarıyla toplantıda bir araya gelen Bakan Gürlek, uygulamada yaşanan sorunları yerinde dinlemek istediklerini belirtti.
Toplantıda konuşan Bakan Gürlek, yargıya duyulan güveni etkileyen iki temel soruna dikkat çekerek davaların uzaması ve “adaletin güçlüden yana olduğu” algısının bu güveni zedelediğini söyledi. Yargı mensuplarına seslenen Gürlek, “Sizden bir meslektaşınız olarak dosyalarınıza ihtimam göstermenizi rica ediyorum. Yargılama sürelerinin uzamamasını rica ediyorum. Biz büyük bir aileyiz. Adalet güçlüden yana algısını hep birlikte kıracağız” ifadelerini kullandı.
“Dosyalarınıza sahip çıkın”
Davaların makul sürede sonuçlandırılmasının önemine vurgu yapan Bakan Gürlek, yargı mensuplarına vatandaşın yerine kendilerini koyarak karar vermeleri çağrısında bulundu. İdari yargıda verilen yürütmeyi durdurma kararlarının zaman zaman sistemi etkileyebildiğini belirten Gürlek, dosyaların dikkatle incelenmesi gerektiğini dile getirdi.
Geciken dosyalar yakından izlenecek
Yargıda hedef süre uygulamasına önem verdiklerini belirten Bakan Gürlek, hedef sürede tamamlanmayan dosyalar için makul gerekçe olması gerektiğini ifade etti. İş yoğunluğu nedeniyle gecikmeler yaşanması durumunda yeni mahkemeler kurulabileceğini veya hakim ve personel takviyesi yapılabileceğini söyleyen Gürlek, hakim kaynaklı gecikmelerde ise gerekli işlemlerin yapılacağını kaydetti.
Hakim ve savcılara yeni lojman planı
Bakan Gürlek ayrıca İstanbul’daki hakim ve savcıların lojman sorununa da değindi. Anadolu Yakası’nda yeni lojmanlar alındığını belirten Gürlek, Esenler’de de yaklaşık 300 lojmanlık yeni bir proje planlandığını açıkladı.
İstanbul’un görev süresine ilişkin düzenlemeye de değinen Bakan Gürlek, Hakimler ve Savcılar Kurulu ilke kararları kapsamında kentin “doğu görevi” kapsamında değerlendirileceğini ve görev süresinin 10 yıl olarak belirlendiğini ifade etti.