Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa Konseyi Adalet Bakanları Konferansı’na katılmak üzere Fransa’nın Strazburg kentinde bir araya geldi. Tunç, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yalnızca kendi coğrafyasında değil, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için de stratejik bir rol üstlendiğini ifade etti.
Konferansın İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul yıldönümünde düzenlenmesini anlamlı bulduğunu belirten Tunç, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile oluşturulan sistemin temel hak ve özgürlüklerin korunmasında öncü rol oynadığını ifade etti. Türkiye’nin Konsey’in kurucu üyelerinden biri olduğunu hatırlatan Tunç, ülkenin ortak ilke ve değerlere bağlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Tunç, göçün artık sadece yerel bir mesele olmadığını, savaşlar, terör, yoksulluk, iklim krizleri ve devlet otoritelerinin zayıflaması nedeniyle milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. 2 Eylül 2015’te Aylan bebeğin Bodrum’da cansız bedeninin bulunmasının, göç krizinin insanlık açısından utanç vesikası olduğunu hatırlatan Tunç, ülkelerin tek başına alacağı önlemlerin yetersiz kaldığını ve uluslararası dayanışmanın zorunlu olduğunu söyledi.

Avrupa’da ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının giderek arttığını vurgulayan Tunç, göçmenlere yönelik ayrımcı eylemlerden kaçınılmasının tüm Konsey üyesi ülkelerin önceliği olması gerektiğini ifade etti. Tunç, göçün insani boyutunun ele alınması, adil paylaşım ve ortak standartlar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
‘Türkiye, Göçte Kritik Rol Üstleniyor’
Türkiye’nin Suriye’deki iç savaş sonrasında ortaya çıkan göç krizinde en fazla etkilenen ülke olduğunu belirten Tunç, son 13 yılda yaklaşık 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıldığını, geçici koruma altındaki Suriyelilere eğitim, sağlık, barınma ve sosyal hizmetler gibi kapsamlı haklar sağlandığını söyledi. Türkiye’nin mültecilerin geri gönderilmemesi ilkesine bağlı olduğunu ve göç politikalarını insan hakları odaklı yürüttüğünü belirten Tunç, ülkenin güvenlik ile insani sorumluluk arasında dengeyi titizlikle sağladığını söyledi.

Bakan Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye, Avrupa’nın ve insanlığın yükünü omuzlamış, kritik bir rol üstlenmiştir. Göç, hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir mesele değildir; adil paylaşım ve ortak sorumluluk artık ertelenemez. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde göç konusunda örnek uygulamalarla süreci yönetmeye devam edecektir.”
ifadelerini kullandı.