TBMM’de Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alan AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin ekonomik performansına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ülkenin “21 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü” söyledi. AKP'li Tüfenkci, ihracat artışı, destek programları ve deprem bölgesindeki projelere yönelik güncel bilgileri paylaştı.
Tüfenkci, Ticaret Bakanlığı’nın 24 binden fazla çalışanıyla Türkiye’nin ticaret kapasitesine ve ekonomik güvenliğine doğrudan katkı sunduğunu belirtti. Küresel belirsizliklere rağmen Türkiye’nin üretim, istihdam ve ihracatta güçlü bir seyir izlediğini ifade etti.
Büyüme verileri ve ihracattaki yükseliş
AKP'li Tüfenkci, Türkiye’nin pandemi döneminde dahi yüzde 1,8 büyüdüğünü hatırlattı. 2025 yılının ilk üç çeyreğinde büyümenin yüzde 2,5, yüzde 4,9 ve yüzde 3,7 olarak gerçekleştiğini aktardı. Tüfenkci, 2025 Ocak-Kasım döneminde ihracatın yüzde 3,7 artışla 270,6 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Tüfenkci, Türk ürünlerinin uluslararası pazarlarda daha güçlü bir konuma taşınması için fuar destekleri, tasarım projeleri, e-ihracat programları ve ticaret heyetleri gibi kapsamlı çalışmaların sürdüğünü belirtti. 2024’te 24,7 milyar lira olan ihracat desteklerinin 2025’te 33 milyar liraya çıkarıldığını açıkladı.
Türk Eximbank ve diğer finans kuruluşları aracılığıyla oluşturulan altyapının güçlendirildiğini ifade eden AKP'li Tüfenkci, KOBİ’lere sağlanan kredi limitlerinin genişletildiğini söyledi. 2025’in ilk 10 ayında esnafa 140 milyar lira faiz indirimli finansman sağlandığını aktardı.
Deprem bölgesinde çalışmalar sürüyor
6 Şubat 2023 depremlerinin etkilerinin bölge illerinde yoğun şekilde hissedildiğini belirten Tüfenkci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili bakanlıklara verilen destekler için teşekkür etti. Malatya’da iki yıl içerisinde 104 binden fazla bağımsız bölümün ihale edildiğini, 70 bininin teslim edildiğini söyledi.
Konuşmasını, Türkiye’nin ticari potansiyelinin yürütülen çalışmalarla daha da güçleneceğini ifade ederek tamamladı.