Sanayi teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kendi insansız hava araçlarını, füzelerini, mühimmatını, jet motorlarını, savaş uçaklarını, helikopterlerini, uydularını, radar ile elektronik harp sistemlerini geliştirip üreten bir ülkeyiz. Bizlerden neyi esirgiyorlarsa onun daha iyisini yerli ve milli olarak geliştiriyor, üretiyoruz. Savunma sanayinde yakaladığımız başarılar, sadece caydırıcılığımızı güçlendirmekle kalmadı, yüksek teknolojili üretimde yeni ufukların önünü açtı” dedi.
‘’BİLİMİN KALBİ COĞRAFYAMIZDA ATIYOR''
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise "Her ne kadar insanlığın bilimsel ve teknolojik birikimi salt batı medeniyetinin eseri gibi sunulmaya çalışılsa da, biliyoruz ki yüzyıllar boyunca bilimin kalbi bizim coğrafyamızda atmıştır. Ne zaman ki bizler, bu mukaddes mirasa sahip çıktık, bilime önem verdik, işte o vakit dünyaya nizam verdik, adaleti yaydık, hükmettiğimiz coğrafyalara selamet ve esenlik götürdük. Ne zaman ki bu mirasa sırtımızı döndük, işte o vakit tarih sahnesinde geriledik, öz güvenimizi yitirdik. Durdurulamayan savaşların, derinleşen adaletsizliklerin ve hiçe sayılan değerlerin gölgesinde, insanlığın ortak vicdanı, bugün ciddi bir sınavdan geçiyor. Bilim ve teknolojinin insani değerlerden yoksun ellerde haksızlıkların ve yıkımların hızını artırdığını ne yazık ki hep birlikte tecrübe ediyoruz" dedi.
Türkiye'nin teknoloji alanında geliştiğini ifade eden Bakan Kacır, "Şurası muhakkaktır ki, küresel adaletsizliklere karşı sergilediğimiz dik duruşun tesiri ve her alanda kendi kaderimizi tayin edebilmemiz, bilimsel derinliğimiz ve teknolojik bağımsızlığımızla doğrudan ilişkilidir. Bugün, yapay zekadan biyoteknolojiye, uzaydan temiz enerjiye teknolojinin farklı sahalarında elde edilen kabiliyetlerin ekonomik sıçramayı ve stratejik bağımsızlığı mümkün kıldığı bir çağdayız. Teknolojiye yön verenler, yalnızca bugünü değil, geleceğin dünyasını da şekillendirme imkanına sahip oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 23 yılda tüm dünyanın yakından takip ettiği büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bilimsel araştırma kapasitemizi Dünya’da örnek bir konuma taşıdık. Bu dönemde bilimsel yayın sayımızı yılda 9 binden 52 bine yükselttik. Dünya genelinde en fazla bilimsel yayın üreten ülkeler arasında 22’nci sıradan 14’üncü sıraya yükseldik. 2002’de 414 olan yerli patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıl 11 bin 394’e ulaştı. Yerli patent başvurularında dünyada 10’uncuyuz. Kadın buluşçu oranında dünya birincisiyiz. Bilimsel araştırmaların ülkemizin kalkınma yolculuğunu hızlandırması adına güçlü Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. 2002’den bu yana Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan 19,9 milyar dolara yükselttik. Aynı dönemde, Ar-Ge harcamalarının milli gelirimizdeki payını binde beşten yüzde 1,5'a, tam zaman eş değer Ar-Ge personeli sayımızı 29 binden 310 bine yükselttik" diye konuştu.
ATEŞ ÇEMBERİYLE KUŞATILMIŞ COĞRAFYADAYIZ
Milli Teknoloji Hamlesi'nin öncüsünün savunma sanayisi olduğunu belirten Bakan Kacır, "Ateş çemberiyle kuşatılmış bir coğrafyadayız. Pek çok ülke yeni yeni idrak etmeye başlasa da tecrübelerimiz; Ar-Ge’siyle, test altyapısıyla, seri üretimiyle ve insan kaynağıyla bütüncül bir savunma sanayii inşasının, bağımsız ve milli bir duruş ve siyaset yürütmek için olmazsa olmaz olduğunu bizlere gösterdi. Önümüze çıkarılan her engeli, her ambargoyu, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yerli ve milli savunma sanayii hamlemiz için bir fırsat olarak değerlendirdik. Vatan toprağında, mavi vatanda, gök vatanda, uzay vatanda ve siber vatanda egemenliğimizi güvence altına alan, ülkemizin stratejik hamleleri için güç çarpanı bir savunma sanayi inşa ettik. Kendi insansız hava araçlarını, füzelerini, mühimmatını, jet motorlarını, savaş uçaklarını, helikopterlerini, uydularını, radar ve elektronik harp sistemlerini geliştiren ve üreten bir ülkeyiz. Bizlerden neyi esirgiyorlarsa onun daha iyisini yerli ve milli olarak geliştiriyor, üretiyoruz. Savunma sanayisinde yakaladığımız başarılar, sadece caydırıcılığımızı güçlendirmekle kalmadı. Yüksek teknolojili üretimde yeni ufukların önünü açtı” ifadelerini kullandı.