Türkgün | Gündem | Bakan Yumaklı duyurdu: 29 milyar liralık Andıraz Barajı için kritik tarih belli oldu!

Bakan Yumaklı duyurdu: 29 milyar liralık Andıraz Barajı için kritik tarih belli oldu!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü Hizmet Binaları ve Tesisleri’nin açılış töreninde Kastamonu’daki su, sulama ve taşkın önleme yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü Hizmet Binaları ve Tesisleri’nin açılış töreninde Kastamonu’daki su, sulama ve taşkın önleme yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberlerimizi Google'da Takip Edin
Son dakika gelişmelerinden anında haberdar olun.
Google'da tercih edilen
kaynak olarak ekleyin
KAYNAK: AA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’da 29 milyar liraya mal olması planlanan Andıraz Barajı’nın ihalesinin yıl sonuna kadar gerçekleştirileceğini açıkladı. Yumaklı, taşkın riskini azaltmayı hedefleyen Araç Çayı Islahı Projesi’nin 2027 yılı sonuna kadar tamamlanacağını belirtirken, DSİ’nin yeni hizmet kampüsünün 1 milyar 950 milyon liralık yatırımla tamamlandığını bildirdi.

Bakan Yumaklı; Kastamonu, Bartın, Zonguldak ve Karabük’e hizmet verecek yeni kampüsün bölgedeki su kaynaklarının yönetimi ve yeni projelerin planlanmasında önemli rol üstleneceğini ifade etti.

Andıraz Barajı için yıl sonuna kadar ihale hedefi

Kastamonu için önemli bir müjde paylaşan Yumaklı, hem enerji üretimi sağlayacak hem de taşkın riskini azaltacak Andıraz Barajı’nın ihalesinin yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi.

Toplam maliyetinin 29 milyar lira olması planlanan projenin, bölgenin su yönetimi ve taşkınlarla mücadele çalışmaları açısından önem taşıdığı belirtildi.

Yumaklı, Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacına yönelik Gökırmak Kırık Barajı’ndaki çalışmaların da devam ettiğini kaydetti.

Araç Çayı Islahı Projesi 2027 sonunda tamamlanacak

Taşkınların yaşandığı Kastamonu’da kalıcı çözümler üretmenin önemine dikkat çeken Yumaklı, son 24 yılda kentte 149 tesisin hizmete sunulduğunu bildirdi.

Söz konusu tesislerin güncel değerlerle yaklaşık 53 milyar liralık yatırımla hayata geçirildiğini belirten Yumaklı, yatırımların üçte birinin son 5 yılda gerçekleştirildiğini ifade etti.

Taşkın riskini azaltmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Yumaklı, Araç Çayı Islahı Projesi’nin 2027 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.

Şenpazar Valay Çayı rehabilitasyonu, Azdavay Devrekani Çayı 2. kısım ve Tosya Suluca köyü çevresindeki dere ıslahı çalışmalarının da yatırım programına alındığını bildiren Yumaklı, Cide, Pınarbaşı ve Devrekani’de çeşitli ıslah ve afet hasarlarının giderilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

14 bin hektar arazi sulanacak

Kastamonu’daki tarımsal üretimi destekleyecek sulama yatırımlarına da değinen Yumaklı, 14 bin hektar araziyi sulaması planlanan Gökırmak Obrucak Sulaması Projesi’nin yüzde 45’inin tamamlandığını açıkladı.

Yumaklı, su kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak yatırımların devam edeceğini belirterek sulama altyapısının tarımsal üretim açısından taşıdığı öneme işaret etti.

DSİ'nin yeni hizmet kampüsü 1 milyar 950 milyon liraya tamamlandı

Açılışı yapılan DSİ 23. Bölge Müdürlüğü yeni hizmet kampüsünün toplam 1 milyar 950 milyon liralık yatırımla tamamlandığını belirten Yumaklı, kampüste 14 bina ve tesisin bulunduğunu söyledi.

Kastamonu, Bartın, Zonguldak ve Karabük’e hizmet verecek merkezde bölgesel projelerin planlanacağını, su kaynaklarının yönetileceğini ve taşkın risklerine karşı tedbirlerin geliştirileceğini ifade eden Yumaklı, DSİ bünyesinde dört ile hizmet sunmak üzere Sondaj Şube Müdürlüğünün de kurulduğunu açıkladı.

Devrekani Besi Organize Tarım Bölgesi'nde hedef 1500 kişilik istihdam

Yumaklı, Devrekani Besi Organize Tarım Bölgesi Projesi’nde çalışmaların yüzde 79 seviyesine ulaştığını bildirdi. Kırsal kalkınma yatırımları desteğinden yararlanan 13 besi işletmesinin üstyapı inşaatlarının tamamlandığını, bunların 5’inde besi faaliyetlerine başlandığını söyledi.

2026 yılı kırsal kalkınma yardımları kapsamında Kastamonu’da toplam 92 projenin hibe almaya hak kazandığını belirten Yumaklı, projelerin toplam tutarının yaklaşık 500 milyon lira olacağını ifade etti.

Devrekani Besi Organize Tarım Bölgesi’nde tesis kurmak için başvuran 41 yatırımcıdan 19’unun sözleşme imzalamaya hak kazandığını aktaran Yumaklı, bölgenin tam kapasiteyle faaliyete geçmesiyle şu hedeflere ulaşılmasının planlandığını kaydetti:

19 bin 500 baş besi kapasitesi

8 bin 500 ton et üretimi

1500 kişilik istihdam

Ekonomiye yıllık yaklaşık 4,5 milyar lira katkı

Yumaklı, Gölköy Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de eğitim öğretime başlamasıyla bölge ve ülke tarımı açısından önemli bir kazanım olacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...