Türkgün | Gündem | BMGK'den İran'a kınama kararı: 13 ülke destekledi, Çin ve Rusya çekimser kaldı

BMGK'den İran'a kınama kararı: 13 ülke destekledi, Çin ve Rusya çekimser kaldı

BMGK, İran'ın Körfez ülkelerine yönelik füze saldırılarını kınayan bir tasarıyı kabul etti. Bahreyn'in öncülüğünde sunulan tasarı, 13 ülke tarafından desteklenirken, Çin ve Rusya çekimser kaldı. İran, saldırıları kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirdi.

BMGK, İran'ın Körfez ülkelerine yönelik füze saldırılarını kınayan bir tasarıyı kabul etti. Bahreyn'in öncülüğünde sunulan tasarı, 13 ülke tarafından desteklenirken, Çin ve Rusya çekimser kaldı. İran, saldırıları kendini savunma hakkı kapsamında değerlendirdi.

KAYNAK: AA

 İsrail'in İran'a saldırılarına karşılık bu iki ülkeye üslerini kullandıran Körfez ülkelerini füzelerle vuran Tahran yönetiminin kınanmasına ilişkin karar tasarısı BMGK'de yapılan oylamada kabul edildi.

13 ÜLKE TASARIYI DESTEKLEDİ

Bahreyn’in öncülüğünde sunulan ve İran’ın Körfez ülkelerine yönelik füze saldırılarını konu alan karar tasarısı üyelerin oyuna sunuldu. İran'ın misilleme saldırısı nedeniyle İsrail genelinde sirenler çaldı. BMGK üyesi 13 ülke İran'ı kınamaya yönelik karar tasarısını desteklerken, Çin ve Rusya çekimser oy kullandı.

Bahreyn'in Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi üye devletleri ve Ürdün adına sunduğu tasarıya 130'dan fazla BM'ye üye devlet de destek verdi.

BMGK, 28 Şubat'taki acil bilgilendirme toplantısında krizi görüşmek için toplanmış, yapılan toplantıda ABD, İran'ın nükleer ve balistik füze programlarını uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak nitelendirmişti. ABD, İsrail ile ortak askeri harekatının amacının bu yetenekleri yok etmek ve İran'ın militan vekil gruplara verdiği desteği sekteye uğratmak olduğunu belirtmişti.

İran, saldırıyı  kınamış ve Şart'ın 51. maddesi uyarınca kendini savunma hakkının altını çizmişti.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...