Eskişehir merkezli 19 ilde, kendilerini kurumsal internet ve iletişim firmalarının temsilcileri olarak tanıtıp "internet altyapısı değişikliği" bahanesiyle 801 kişiyi yaklaşık 116 milyon lira dolandırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 82 şüpheliden 53'ü tutuklandı.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınan ve emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 82 şüpheliden 53'ü, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Diğer 29 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
"İnternet altyapısı değişiyor" bahanesiyle modem sattılar
Şüphelilerin, vatandaşlara ülke genelinde internet altyapısının değişeceğini, mevcut modemlerin kullanılamayacağını ve internet hizmetlerinin kısa sürede kesileceğini söyledikleri tespit edildi.
Şüphelilerin ayrıca vatandaşlara zorunlu altyapı geçişi yapılacağını ve yeni modem alınması halinde internet faturalarında indirim uygulanacağını söyledikleri belirlendi.
Modem değişikliği yapılmaması durumunda internet faturalarının artacağını belirten şüphelilerin, bu yöntemle vatandaşları modem satın almaya yönlendirdikleri anlaşıldı.

801 mağdurdan yaklaşık 116 milyon lira aldılar
Polisin yürüttüğü çalışmada, zanlıların bu yöntemle ülke genelinde 801 mağdura modem sattıkları belirlendi.
Gönderilen modemlerin büyük bölümünün mevcut internet altyapısıyla uyumlu olmadığı, ayrıca vatandaşlara vadedilen internet faturası indirimlerinin uygulanmadığı tespit edildi.
Mağdurların, şüphelilere ait hesaplara yaklaşık 116 milyon lira gönderdiği belirlendi.

19 ilde eş zamanlı operasyon
Bunun üzerine Eskişehir merkezli olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Muğla, Düzce, Zonguldak, Bolu, Karabük, Erzurum, Kars, Ankara, Antalya, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Afyonkarahisar ve Yozgat'ta eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda, aralarında dolandırıcılık faaliyetlerinin organize edildiği değerlendirilen şirketlerin yöneticilerinin de bulunduğu 90 zanlı yakalandı. Şüphelilerden 8'i ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
Şüphelilerin mal varlıklarına el konuldu
Çalışma kapsamında çok sayıda şüphelinin ve 13 şirketin banka ve kripto varlık hesaplarına el konuldu.
Ayrıca dolandırıcılıktan elde edilen gelirle satın alındığı değerlendirilen 5 otomobil, 1 daire, 1 dubleks villa ve 1 arsaya da el konuldu.