İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, İstiklal Caddesi başta olmak üzere kent genelinde lokanta, restoran ve kafeleri denetledi. Denetimler sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, il müdürlüğünün işletmeler üzerindeki kontrollerini yıl boyunca aralıksız sürdürdüğünü belirtti.
Menteşe, Bakanlık tarafından vatandaşların aldatılmaması ve haklarının korunması amacıyla hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği kapsamında menülerin kapıda veya kolayca görülebilecek bir noktada bulundurulmasının zorunlu olduğunu hatırlattı. 1 Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe giren uygulamanın, vatandaşların işletmeye girmeden fiyat bilgisine ulaşabilmesini sağladığını ifade etti.

26 Bin İşletme Denetlendi, 18 Bin Üründe Aykırılık Tespit Edildi
2025 yılı içinde İstanbul’da yaklaşık 26 bin 203 işletmenin denetlendiğini kaydeden Menteşe, bu denetimler sırasında 18 bin 177 üründe aykırılık tespit edildiğini ve toplam 57 milyon 548 bin 382 liralık idari yaptırım uygulandığını aktardı. Özellikle iskender ve döner gibi ürünlerde gramaj zorunluluklarının da takip edildiğini dile getirdi.
Menteşe, vatandaşların menülere bakarak yanıltıcı bilgilerle karşılaşmaması gerektiğini vurgularken, mağduriyet yaşayanların ALO 175 Tüketici Dayanışma Hattı veya CİMER üzerinden şikayette bulunabileceklerini hatırlattı. “Bugüne kadar gelen şikayetlerin yaklaşık yüzde 93’üne dönüş yaptık” dedi.
%2F20240419_2_63480923_99935845.jpg)
Market Fiyatları ve Menü Uygulamalarıyla Vatandaşlar Artık Daha Bilinçli
Menteşe, market fiyatları konusunda hazırlanan marketfiyati.org.tr uygulamasının Apple ve Android platformlarında kullanılabildiğini belirtti. Bu uygulama sayesinde vatandaşlar aradıkları ürünün hangi mağazada ve hangi fiyata satıldığını görebiliyor ve alışverişlerini buna göre planlayabiliyor.
Ayrıca Menteşe, restoran ve kafelerdeki menü fiyatlarının da önümüzdeki aylarda dijital platformlar üzerinden yayınlanacağını, bunun da tüketiciler için faydalı bir hizmet olacağını sözlerine ekledi.