İstanbul Valisi Davut Gül, “Ben okuyorum, İstanbul Okuyor” projesi kapsamında kitap fuarlarının her ilçede ve her yıl düzenleneceğini açıkladı. Kadıköy Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Gül, yüzbinlerce ziyaretçinin fuarlara ilgi gösterdiğini vurguladı.
İstanbul Valiliği tarafından yürütülen “Ben okuyorum, İstanbul Okuyor” projesi kapsamında düzenlenen Kadıköy Kitap Fuarı kapılarını açtı. Kadıköy Meydanı’ndaki açılış programı, İstiklal Marşı ve dua ile başladı.
Programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, dünyanın en güzel şehirlerinden birinde, kitap fuarına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
“500 okula müzik atölyesi kurulacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, tüm valilere yönelik, “Kendi çocuklarımıza istediğimiz her şeyi vatandaşlarımıza da sağlayalım” talimatını hatırlatan Gül, şunları söyledi:
“Her biriniz çocuklarınızın kitap okumasını, yeteneğine göre enstrüman çalmasını, spor yapmasını, özgüvenli olarak kötü alışkanlıklardan uzak durmasını istersiniz. Bizler de İstanbul Valiliği olarak paydaşlarımızla birlikte bunu yapmaya çalışıyoruz.”
Bu yıl 500 okula müzik atölyesi kurulacağını, okullardaki kitap sayısının ise 6,5 milyondan 13 milyona çıkarıldığını belirten Gül, bu sayının artırılacağını kaydetti.

Kitap fuarları her ilçeye yayılacak
Kitap fuarlarını sadece büyük organizasyonlarla sınırlı tutmak istemediklerini vurgulayan Gül, daha yaygın ve erişilebilir fuarlar hedeflediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yayınevlerini kitapseverlerle, okuyucuları yazarlarla buluşturmak için daha butik ama daha yaygın kitap fuarları yapmak istedik. Kitap fuarlarını her ilçede ve her sene yapacağız. Her kitap fuarımıza yüzbinlerce ziyaretçi geliyor. Bu ilgi bizi daha fazla çalışmaya sevk ediyor.”
“Öğrencilerimiz ekonomik fiyatlarla kitapla buluşacak”
Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, fuarın temel hedeflerinden birinin kitapları erişilebilir ve ekonomik fiyatlarla okurla buluşturmak olduğunu söyledi.
“Fuarın bir tüketim alanı değil, yazar, yayınevi ve okurun buluşma mekanı olmasını hedefledik. Kadıköy’deki tüm öğrencilerimiz ekonomik fiyatlarla kitaplara ulaşabilecek. Bu sayede öğrencilerimizin kitapla olan bağı güçlenecek.”
“Bir kitapla yeni bir dünya kurulur”
İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, kitapların çocukların dünyasında yeni ufuklar açtığını vurgulayarak:
“Kitapların dünyasını çocuklarımızla beraber gezelim. Bir sayfa açalım ve o sayfada yeni dünyalar keşfedelim.” dedi.
Prof. Dr. İskender Pala’dan kitap söyleşisi
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. İskender Pala, etkinlik kapsamında okumanın önemine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.
Açılışın ardından Vali Gül, Prof. Dr. Pala ve beraberindeki heyet fuar alanındaki stantları gezdi. Programda ayrıca Kazım İşmen Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan müzik grubu dinleti sundu.

“Ailece kitap fuarına gelinsin istiyoruz”
Vali Gül, stant ziyaretlerinin ardından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Yapmak istediğimiz şey, yazarlarla okuyucuları buluşturmak. ‘Ben okuyorum, İstanbul okuyor’ projesinde özellikle akşamları ailecek kitap okunuyor. İstiyoruz ki aileler çocuklarının elinden tutup en yakın kitap fuarına gelsin. Öğrencilerimizin sevincini gördükçe yaptığımız işin ne kadar kıymetli olduğunu anlıyoruz.”
Gül, Ramazan ayında da fuarın açık olacağını belirterek programa katılan yazar ve akademisyenlere teşekkür etti.