Türkgün | Gündem | Koruma altındaki “ayı gülü” doğayı süsledi! Kızılören’de açan nadir çiçek görenleri büyüledi

Koruma altındaki “ayı gülü” doğayı süsledi! Kızılören’de açan nadir çiçek görenleri büyüledi

Afyonkarahisar’ın Kızılören ilçesinde, halk arasında “ayı gülü” ve “kızıl lale” olarak bilinen koruma altındaki Paeonia officinalis türü çiçek açtı. Nadir tür, bölgeye gelen doğaseverlerin ilgisini çekti.

Afyonkarahisar’ın Kızılören ilçesinde, halk arasında “ayı gülü” ve “kızıl lale” olarak bilinen koruma altındaki Paeonia officinalis türü çiçek açtı. Nadir tür, bölgeye gelen doğaseverlerin ilgisini çekti.

KAYNAK: AA

Afyonkarahisar’ın Kızılören ilçesine bağlı Gülyazı köyünde yer alan Kisra Vadisi’nde her yıl mayıs ile haziran ayları arasında açan kırmızı şakayıklar, bölgeye görsel bir güzellik katıyor. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü ile köylüler tarafından koruma altında tutulan endemik tür, düzenli olarak takip ediliyor. Yetkililer, bitkinin koparılması veya biyokaçakçılık amacıyla zarar verilmesi halinde 699 bin 425 liraya kadar idari para cezası uygulandığını belirtiyor.

Köy muhtarı Mesut Altınkaya, gazetecilere, bölgeye has olan şakayıkların korunması için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

Bölgenin foto kapanlarla takip edildiğini anlatan Altınkaya, bitkiyi koparmanın cezası olduğunu dile getirdi.

Sandıklı Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Asım Yıldız da ayı gülünün bölge için çok önemli ve ender bir endemik tür olduğunu ifade etti.

Doğaseverler olarak bu zenginliği geleceğe taşımak istediklerini vurgulayan Yıldız, "Sloganımız her zaman 'Çiçek dalında güzeldir.' olmuştur. Bu tür özel bölgeleri korumamız gerekiyor. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...