İzmir Körfezi'nde ağustos ayında yeniden başlayan balık ölümleri devam ediyor. Pasaport ve Konak iskeleleri arasındaki dalgakıran bölgesinde çok sayıda balığın öldüğü gözlendi. Yüzeye çıkan ölü balıklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerince balık kepçesiyle toplandı. İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (İZSU) bağlı Meltem İzmir gemisi, Bayraklı sahilinde pompalarla denizden çektiği suyu püskürterek sudaki oksijen oranını artırma çalışması yürüttü.

MAHALLE OLARAK ŞİKAYET ETTİK AMA İLGİLENMEDİLER
Sahilde ailesiyle yürüyüşe çıkan Mehmet Dağ, 51 yıldır Bayraklı'da yaşadığını belirterek şunları söyledi:
Sahilde kötü koku var. Son zamanlarda bakımsızlık, pis suların akması nedeniyle körfez yeniden kirlendi. Oksijen verilerek çözüm üretilmeye çalışılıyor ama faydası olur mu? Ne kadar faydası olur? Çünkü önce denizin temizlenmesi lazım.
Koku, Tepekule Mahallesi'ne kadar geliyor. Mahalle olarak şikayet ettik ama ilgilenilmiyor. Bu sadece Bayraklı Belediyesinin değil, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin sorumluluğunda.
KİRLİLİĞİ SEBEPLERİ ÇOK BOYUTLU
İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin sebepleri çok boyutlu. Geçmişte, körfeze arıtılmadan boşaltılan evsel atık sular büyük kirliliğe neden oldu. Yağmur suyu hatları ile birleşmiş kanalizasyon sistemleri, yoğun yağışta arıtılmadan körfeze akıntı sağlıyor. Bunların yanısıra, sanayi bölgelerinden gelen ağır metaller, kimyasal atıklar ve termal kirlilik körfeze kadar ulaşabiliyor. Uzmanlara göre Gediz Nehri gibi körfeze dökülen nehirler aracılığıyla gelen tarım ilaçları (pestisitler) ve gübre kalıntıları, özellikle kuzey kıyılarında kirliliğe neden oluyor.Hızla büyüyen şehirde yapılan yetersiz altyapı yatırımları sorunun hızla büyümesine neden oldu.
Suyun ısınması, çözünmüş oksijen miktarını azaltıyor. Bu da özellikle yaz aylarında balık ölümleri ve kokulara neden oluyor. Bu durum, mevcut kirliliğin etkisinin daha fazla artmasına sebep oluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi’ndeki kirlilikle ilgili doğrudan sorumlu. Kanalizasyon sisteminin bakım ve yenileme işleri, belediyenin görevi. Yağmurlarla birlikte pis su sistemine karışan atıklar, arıtma olmadan körfeze ulaşıyorsa, bu da belediyenin altyapı planlamasıyla alakalı bir durum. Uzmanlar, Körfezde yüzeyde biriken atıkların temizliği, deniz süpürgeleri, yüzey temizlik araçları, kıyı şeridi temizliği gibi uygulamaların da belediyeye ait olduğunu vurguluyor.
Bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik eleştiriler ise şu şekilde sıralanıyor.
- Bazı bölgelerde hâlâ kaçak deşarjlar olduğu iddia ediliyor.
- Altyapı yatırımları, özellikle kuzeyde ve dış çeperlerde yetersiz.
- Bazı dönemlerde arıtma tesislerinin kapasiteleri yetersiz kalıyor.
- Körfezin dibi (sediment) kirliliği ile ilgili temizlik yavaş ilerliyor.

ANA SORUMLU İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Körfez’deki balık ölümleri sonrası, belediyenin körfez yüzünden balıkların bile yaşam mücadelesi verdiği, kokudan geçilmediği konusunda eleştirilerde bulundu. Körfez'in, adeta zehir çukuru haline geldiğini bildiren Saygılı, seçim dönemlerinde “Körfez’de yüzülebilir hale getirme” gibi vaatlerin yapıldığı; ancak bunların yerine getirilemediği belirtiyor. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin 4. fazının tamamlanmaması gibi altyapı eksiklikleri de eleştiri konularından. Bilal Saygılı, “İzmir Körfezi Bilim Kurulunca hazırlanan 15 maddenin 13’ünün belediyenin sorumluluğunda” olduğunu söyleyerek, bu konuda yetkili kurumun İzmir Büyükşehir Belediyesi olduğunu bildirdi.