Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) Paskalya kutlamaları sırasında Türk ve KKTC bayraklarının yakılmasına yönelik tepkiler sürüyor. KKTC’li yetkililer olayı sert ifadelerle kınadı.
“Kabul Edilemez Provokasyon”
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, yaptığı yazılı açıklamada söz konusu eylemi “kabul edilemez bir provokasyon” olarak değerlendirdi. Paskalya etkinliklerinde Türk ve KKTC bayraklarının yanı sıra eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın fotoğrafının yakılmasına tepki gösteren Öztürkler, bu tür davranışların geçmişteki şiddet mirasını yansıttığını belirtti.
Öztürkler ayrıca, GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yeorgios’un Türkiye ve KKTC’yi hedef alan açıklamalarının çözüm sürecine katkı sunmadığını ifade etti.
“Şiddetle Kınıyoruz”
KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da yaptığı açıklamada bayrak yakma eylemine sert tepki gösterdi. Ertuğruloğlu, “Bu faşist eylemi şiddetle kınıyorum. Bayraklarımıza yapılan her saldırı doğrudan millete yapılmış sayılır” ifadelerini kullandı.
Bu tür eylemlere asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulayan Ertuğruloğlu, Türk bayrağına yönelik saldırıların karşılıksız kalmayacağını belirtti.
KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in de daha önce yaptığı açıklamada olayı kınadığı hatırlatıldı. Yetkililer, yaşananların bölgede gerilimi artırabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekti.