Türkgün | Gündem | RTÜK’ten dijital platformlar ve radyolara üst sınırdan ceza

RTÜK’ten dijital platformlar ve radyolara üst sınırdan ceza

RTÜK, son toplantısında HBO Max ve Netflix'e üst sınıra varan idari para cezaları uyguladı. HBO Max, "Jasmine" dizisi nedeniyle katalogdan çıkarırken, Netflix'in "Too Hot to Handle: İtalya" programı da aynı yaptırımla karşılaştı. Üç radyo kuruluşuna da ceza verildi.

RTÜK, son toplantısında HBO Max ve Netflix'e üst sınıra varan idari para cezaları uyguladı. HBO Max, "Jasmine" dizisi nedeniyle katalogdan çıkarırken, Netflix'in "Too Hot to Handle: İtalya" programı da aynı yaptırımla karşılaştı. Üç radyo kuruluşuna da ceza verildi.

KAYNAK: İHA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gerçekleştirdiği son Üst Kurul toplantısında yayın ihlallerini masaya yatırdı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 2 dijital platform ve 3 radyo kuruluşuna üst sınırdan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

HBO Max’e Dizi Nedeniyle Ceza ve Katalogdan Çıkarma

Toplantıda, HBO Max logolu isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcısında yayınlanan “Jasmine” adlı diziye ilişkin hazırlanan inceleme raporu ele alındı. RTÜK, dizide yer alan bazı içeriklerin toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olduğu kanaatine vardı.

Bu kapsamda, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin (f) bendi uyarınca HBO Max’e en üst sınırdan idari para cezası uygulanırken, söz konusu yapım için katalogdan çıkarma yaptırımı da karara bağlandı.

Netflix’e “Too Hot to Handle: İtalya” Yaptırımı

Üst Kurul gündeminde yer alan bir diğer dijital platform ise Netflix oldu. Platformda yayınlanan “Too Hot to Handle: İtalya” adlı yarışma programında müstehcen sahneler ve Türk toplum yapısına aykırı ilişki örüntülerinin yer aldığı tespit edildi.

RTÜK, programın 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin (n) bendinde yer alan “Müstehcen olamaz” hükmünü ihlal ettiğine hükmederek Netflix’e üst sınırdan idari para cezası ve katalogdan çıkarma müeyyidesi uyguladı.

Üç Radyoya İdari Para Cezası

Toplantıda ayrıca üç ayrı radyo kuruluşuna yönelik yaptırımlar da karara bağlandı.

Rayo Lider İzmir adlı radyoda, ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ve yakınlarının mesajlarının okunup istek parçalarının çalındığı programların, kurum güvenliğini zedeleyebilecek nitelikte olduğu belirtildi. Bu gerekçeyle, 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin (j) bendi kapsamında yüzde 3 oranında idari para cezası verildi.

Radyomuğla’da yayınlanan “Kader Mahkumları Özel Programı” isimli programda ise kaba ve argo ifadeler içeren şarkıların yayınlandığı tespit edildi. RTÜK, Türkçenin doğru ve düzgün kullanımına aykırı yayın gerekçesiyle kuruluşa yüzde 3 idari para cezası uyguladı.

Seç FM’de Manisa ve Uşak’taki ceza infaz kurumlarına yönelik yapılan yayınlarda, kurumların asayiş ve güvenliğini tehlikeye sokabilecek bilgilerin paylaşıldığı vurgulandı. Bu nedenle Seç FM’e, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine aykırı yayın gerekçesiyle yüzde 2 oranında idari para cezası verildi.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...