Jandarma Genel Komutanlığı envanterine kazandırılan yerli "uzaktan keşif ve mayın tespit aracı" ile "dört bacaklı robot sistemi", Şanlıurfa'da düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu'da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Şanlıurfa'da düzenleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı ile Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ'nin yürütücülüğünde gerçekleştirilen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yıl Şanlıurfa'da TEKNOFEST Güneydoğu adıyla düzenleniyor.
GAP Havalimanı'nda 191 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen festivalde, Jandarma Genel Komutanlığının envanterinde bulunan yeni araç ve teknolojiler sergileniyor. Bu kapsamda yerli ve milli imkanlarla geliştirilen "uzaktan keşif ve mayın tespit aracı" ile "dört bacaklı robot sistemi" de festival alanında tanıtılıyor.
Mayınlı alanları otonom olarak tarıyor
"Uzaktan keşif ve mayın tespit aracı", mayınlı sahaları ve bu alanlardaki mayınların yerini belirleyip işaretlemek amacıyla otonom olarak görev yapıyor. Araçta bulunan dedektör sistemi sayesinde toprak altındaki metal unsurlar tespit edilerek alanın keşfi gerçekleştiriliyor.
Tespit edilen noktalara dört bacaklı robotlar veya görevli personel tarafından müdahale edilebiliyor. Birden fazla sistemin entegre şekilde çalıştığı insansız kara aracı, harita üzerinde belirlenen geniş alanları otonom olarak tarayabiliyor. Sistem, tarama sırasında alanın tamamını kontrol ederek tespit ettiği noktaları işaretleyebiliyor.
riskli bölgelerde görev yapacak
Jandarma envanterine dahil edilen yaklaşık 51 kilogram ağırlığındaki "dört bacaklı robot sistemi", 10 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip.
Keşif ve imha görevlerinde kullanılan robotun, özellikle riskli bölgelerde personelin güvenliğini sağlaması ve operasyonel faaliyetlere destek vermesi hedefleniyor.
JÖMAT 11 ilde görev yaptı
Jandarma İstihkam Astsubay Başçavuş Tayfun Özer, Jandarma Özel Mayın Arama ve Temizleme (JÖMAT) Tabur Komutanlığının 2017 yılında Jandarma İstihkam Komutanlığı bünyesinde kurulduğunu belirtti. Özer, birliğin ve sınır güvenliğinin sağlanması, terör tehdidine karşı askeri bölgeler ile jandarma karakollarının güvenliğinin tesis edilmesi amacıyla kara mayınlarının ve patlayıcılarla tuzaklanan alanların temizlenmesi görevlerini yürüttüğünü söyledi.
JÖMAT ekiplerinin mayın ve patlayıcılarla kirletilmiş alanları temizleyerek insan hayatına yönelik risklerin ortadan kaldırılmasına ve bu alanların sosyo-ekonomik yaşama yeniden kazandırılmasına yönelik çalışmalar yaptığını aktaran Özer, insani maksatlı mayın temizleme faaliyetlerinin de gerçekleştirildiğini ifade etti.
Özer, "İnsani maksatlı mayın temizliği, savaşlar ve çatışmalar sonrasında kara mayınları, patlamamış mühimmat ve diğer patlayıcı savaş artıklarının temizlenmesi, risk eğitimi verilmesi ve mağdurlara yardım sağlanmasını kapsayan bir süreçtir. Bu çalışmaların temel amacı, sivillerin güvenliğini sağlamak, sosyo-ekonomik kalkınmayı desteklemek ve insani yardım faaliyetlerinin önündeki engelleri kaldırmaktır." dedi.
JÖMAT ekiplerinin tabur komutanlığının kurulduğu günden bu yana 11 ilde görev yaptığını belirten Özer, şöyle konuştu:
"Ağrı, Ardahan, Hakkari, Hatay, Kilis, Iğdır, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van'da mayın temizlik faaliyeti icra etmiş olup, bu faaliyetler sonucunda 6 milyon 934 bin metrekarelik alanı patlayıcı madde kirliliğinden arındırarak sosyo-ekonomik yaşama kazandırmıştır. Mayınlı alanların temizlik faaliyetleri, bu alanda özel olarak geliştirilmiş ve uluslararası standartlar ile uyumlu teknolojik ürünler, metal tespit dedektörleri, GPR dedektörleri (yer altı radar), müdahale aletleri, hayvanla tespit sistemleri (JÖMAT köpeği), mekanik teçhizat kırıcı, dövücü, elek sistemleri ve balistik koruyucu malzemeler, koruyucu elbise, koruyucu bot ve koruyucu vizör ile icra edilmektedir."
Özer, TEKNOFEST alanını ziyaret eden vatandaşların Jandarma standına yoğun ilgi gösterdiğini, merak ettikleri konularda bilgi aldıklarını sözlerine ekledi.